От х:

Днес в x:

Няма регистър на застрашените от удар на мълния сгради в Хасково

    Не се знае колко от жилищните сгради в Хасково са защитени надеждно от удар от мълния, съответно и колко са изложените на потенциална опасност от опожаряване вследствие на природното явление. Това стана ясно по време на втория национален семинар – конференция на Камарата на инженерите и инвестиционното проектиране /КИИП/ „Добрата практика в проектирането по част Електрическа“, който се проведе в Хасково.

    Всяка една сграда трябва да има проект за мълниезащита, който е част от електрическия й проект, поясни инж. Станислав Видев-председател на Регионалната колегия на КИИП в Хасково. Той обясни, че в града отдавна не е поръчвано обследване за това колко едно здание е защитено. През годините на много от панелките тези защити са изрязани при санирането им, например, или при хидроизолоциите им, поясни специалистът.

    Проблемът може да бъде решен сега при държавното саниране. Според експертът обаче сроковете, заложени в обществените поръчки за обследването и ел.проектирането, в което влиза и мълниезащита, са  изключително кратки, което може да окаже влияние върху качествто на работата.

    Според инженерът, тъй като България е една от зоните в Европа със значително висок интензитет на падане на мълнии на квадратен метър, защитата на сградите е много важен момент за сигурността на зданията от пожари при гръмотевични бури.

    Обикновено мълнията удря там, където е най-ниско съпротивлението със земята. Затова ние слагаме специалните съоръжения по покривите на сградите, които да  привличат тези милиони волтове електрически заряд и те да минават над повърхността им.  Затова повечето от новите сгради, които са с надеждно проектирани и с изпълнени мълниезащитни съоръжения, са в много по-голяма степен защитени от пожари.

    Инж. Видев обясни, че обследването се поръчва от собствениците на сградите. След като бъде извършено от специалистите те дават предписание за това какво е състоянието на защита и какво трябва да се направи като съоръжение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      4 -2
      19:58, 2 юли 2016
      Глупости на глупостите...той и хасково се води по статистики 76000,а дефакто е 38000...спрете с тъпотиите и започвайте да вършите сериозни неща,защото един ден такъв съд ще ви съди,че ислямска държава розева и бледа ще изглежда на фона български ...
    Последни новини