От х:

Днес в x:

Разкопаха олтар и скална гробница на светилището в Хасара

    Олтар и скална гробница откри археологическата експедиция, водена от доц. д-р Здравко Димитров от Националния исторически институт с музей към БАН в местността Хасара край минералбанското село Ангел войвода.

    Находките са в рамките на първия етап от разкопките на мястото, което е прочуто от легендите, но до сега не беше проучено обстойно.

    Археологическият  комплекс е на площ от около 50 декара и по думите на изследователите е  най-значимият исторически обект на територията на община Минерални бани.

    Анализите показват, че светилището датира от края на бронзовата и началото на желязната епоха в историята, обясни д-р Димитров.

    Тракийското скално светилище и откритите олтари и скална гробница са от периода  12 - 9 век пр. Хр.

    По-късно около 5 век е издигната и крепост. Калето е  бойно  погранично със здрава стена, която  на места е изградена с дебелина  до 2,5 метра. Височината на укрепителното съоръжение е било от 4 до 7 метра.

    Общата площ на крепостта е около 6-7 декара. Няма данни тя да е била опожарявана или превзета. Най-вероятно е била изоставена от византийците по времето на славянските нашествия.

    В комплекса има открита и ранно християнска църква. Тя е еднокорабна с високи сводове и големи прозорци. Открити са зелени парченца стъкла от витражите, парчета от стъклени чашки, които са били използвани за църковни ритуали.  В околностите на крепостта има скален олтар и слънчев часовник.

    „Обектът е уникален. Подобно на Перперикон тук имаме църква, крепост и светилище. В Татул имаме светилище и скална гробница. Тук всички компоненти – крепост, църква, светилище и скална гробница са събрани в един комплекс. Обектът има огромен туристически потенциал. Но ще са необходими много средства за неговото проучване и изграждане на инфраструктура за туристите”, смята доц. Димитров.

    Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер съобщи, че общината започва процедура за смяна на статута на местността, където е старината. „Най-важното в момента е да се смени статута на Хасара. Археологическият комплекс в момента е държавен горски фонд. Задействани са процедури пред МРРБ и Министерството на културата. Чрез МРРБ собствеността върху обекта може да стане общинска. Културното министерство е добре да даде на Хасара статут на паметник на културата. Така община Минерални бани ще е в състояние да кандидатства за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз или по т.нар „норвежки мехdнизъм”. Целта е проучванията от това лято да продължат и Хасара да бъде подготвен като уреден туристически обект.”, смята кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Да
      Да
      13 -1
      10:54, 2 юли 2016
      Хасковсият край тепърва ще разкрива своите свещени и енергийни места ... а още по-важно е да станем грамотни да ги "прочетем" като опознаем традициите и ценностите на траките - за да се върнем към тяхната слава и сила.
    • 2
      Ст
      Стар хасковлия
      6 -6
      11:28, 2 юли 2016
      Абе "Хасково нет",защо започнахте да пишете като софиянци? Хисаря е бе! Не като "айран''! И продължава всичко да се "случва". Изнасилвате ежедневно българския език с нелепици и "новоговор". Шопска селяндурска работа!
    • 3
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      3 -2
      16:43, 2 юли 2016
      Аз пък се замислих сериозно да не би пустинята сахара да се е подвизавала по нашите земи,а тя работата била посрана...
    • 4
      Ed
      Edna
      3 0
      21:11, 2 юли 2016
      Четете Тракийското писмо декодирано, има я в някои библиотеки. Много тайни ще просветнат!
    Последни новини