От х:

Днес в x:

Бай Вълчо от Болярово: Замалко да изтърва джибрите заради новия закон

Изображение 1 от 5

    “Ракиени казани има откакто свят светува. Тъй сме си свикнали от едно време – да си сварим ракийка. Вечер, както е уморен човек, да удари една-две. То две вече не може, че станах на възраст, ама и една стига”.

    Това споделя 70-годишният бай Вълчо Кирев от хасковския квартал Болярово, който днес бе първият клиент на ракиения казан “При Павката” в Четвърти стопански двор. Казанът има изградена солидна репутация в района и се радва на доста клиенти. Собствениците се наричат Петър и Павел. За съжаление, преди няколко години Павел е починал и сега Петър е останал сам да се справя с богоугодното предприятие.

    С промените в закона ракиените казани вече могат да работят само след 1 юли.

    “За малко да изтърва джибрите. Имам една джанка в двора, събрах материала, турих 30 кила захар. Следя ферментацията със захаромер. Като стигне между 5 и нула, джибрите са готови. Обаче ако ги изтървеш, материалът отива.

    Идвах преди два дни, но ме върнаха. Не можело. От първи юли. Затова днес съм първи тук, защото щях да изтърва джибрите, спасих ги на ръба”, обяснява бай Вълчо.

    “Абе тия как ги смятат тия работи, не знам. Ракиени казани има откакто свят светува. Сега, като гледам, малко по малко намалят – работното време на казаните, литрите, още малко и ще ги забранят. Май натам отива работата. Ама какво да правим, власт е това, трябва да изпълняваме каквото решат”, вдига рамене възрастният човек.

    “40 лева трябва да се платят за казана, като добавиш и цената на захарта, става дявол и половина. Ама поне знаеш какво пиеш. От магазина, не стига че е скъпо, ами купуваш химия. А така си знаеш, каквото си сложил в казана – това ще пиеш”.

    “Днешната младеж обаче налита на уискита”, споделя със съжаление възрастният човек. “Моите внуци като празнуват нещо, разпъвам им масата на двора, но гледам – само на уискита налитат. Едни такива с разни шарени етикети, някакви кочове, не ти е работа. А моята ракийка – както съм оставил шишето на масата им, така го намирам, непипнато. Ама и те ще помъдреят, ще разберат кое е хубавото”, оптимист е бай Вълчо.

    В повечето ракиени казани в Хасковско в първия им работен ден почти нямаше клиенти. Хората масово не знаят откога казаните задимяват законно и само идват да питат, за да знаят кога да заложат материала, признават собственици на ракиени казани от региона.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      29 -3
      12:40, 1 юли 2016
      Бог да изсуши ръцете на тоя дето посегне на казаните.
      Аз ще пия едно за бай Вълчо.
    • 2
      Ра
      Раниджия
      7 -10
      13:01, 1 юли 2016
      40 лева трябва да се платят за казана, като добавиш и цената на захарта, става дявол и половина. Ама поне знаеш какво пиеш. От магазина, не стига че е скъпо, ами купуваш химия. А така си знаеш, каквото си сложил в казана – това ще пиеш”.
      Какво си сложил в казана - джанка , 30 кг захар и мно-о-о-го метилов алкохол накрая.За домашна ракия разбирам да си я свариш без килата захар , с изчистен от костилките плод и сварена. По този начин от казаните в Болярово излиза разкошна ракия , но рандемана е малко.Качеството за сметка на количеството. Всичко друго е не по-малка химия от тази за която обвинявате винпромите. Не че са цвете за мирисане , но ако ще домащно да не е домашно с тонове захар
    • 3
      У й к ат а -----вълчо от с. кочаш е най големия пич на всички времена най големия рибар и моторист със мотор ява бъди жив и здрав у й к а и се готви за гости скоро ще дойдем със приятела Т О Ш Е Т О Кирев.
    • 4
      Ра
      Ракията не е само спирт
      4 -1
      15:09, 1 юли 2016
      Много си активен по тези теми, да нямаш винпром? Преди години поне в България се изкупуваха плодове (предимно синя слива) и грозде за производство на ракии във винпромите. Сега от началото на века някои си направиха масиви и произвеждат вина, но високоалкохолните продукти са предимно спирт и есенция, като спиртът е вносен или произведен от още по-съмнителни цехчета. Във всеки случай при варенето по традиционен начи не се добива спирт, а ракия с доста други вещества в нея и тя е ценната, а не самият спирт. Старите хора знаят как да се оттърват от метиловия алкохол, а за да няма друг освен етиловия следващ в редицата алкохол, регулират температурния режим.
    • 5
      Г.
      Г.Георгиев
      3 -2
      16:18, 1 юли 2016
      До раниджия.Желателно е когато не сте компетентен да не налагате мнение.Мога да Ви уверя ,че плодовете който влагам във моите джибри Вие ни ги имате във вашата фруктиера.
      • Ра
        Ракиджия
        1 -4
        17:45, 1 юли 2016
        Не налагам , а изразявам мнение. Вашите плодове наистина ги нямам във фруктиерата си - кой яде кисели джанки.На пръстите на едната ръка се броят сортовете сливи , от които става хубава и пивка ракия.Всички други плодове са измишльотина за алкохолици. Блъскат захар , да има количество и голямо чудо става домашната ракия.Понеже съм продавал доста години алкохол мога наистина да потвърдя , че масовите ракии са доста украсени. НО. Има едно голямо НО.Има контрол. Да не споменавам марки , но не съм чул някой да има проблем с ракия направена от спирт за пиене пък макар и с есенция.Просто водка с аромат нищо повече.Че имат нелегални бандероли имат.Че крият акциз крият. Но не са толкова черни , колкото се опитват да ги изкарат казанджиите.Ходил съм в дестилерия за уйски в Шотландия. Номера е в отлежаването на спирта в дъбови бъчви и разреждането , професионалното смесване на различни дестилати и чиста водичка.Но спирта се прави супер професионално. С пречистване , омекотян„ване и т.н. Никой не може да ме убеди , че е толкова голям майстор , че ще свари ракията на температура под тази за изпарение на метанола , няма да има метилов алкохол и водата на дъното на пластмасово шише го пречиствала. Тук се работи с прецизно регулиране на температурата , налягане , индиректно нагряване на мъста , култивирани дрожди пък нека да е спирт и есенция.
    • 6
      12
      123456_1467390089
      2 -2
      19:21, 1 юли 2016
      Защо включвате в сметката си захар,цена на услуга, а не включвате акциз.То акциза го дължите ВИЕ, клиентите.Казанджиите не произвеждат.Те извършват услугата.Вие произвеждате и сте длъжни да си платите акциза.На произведеното количество.В обекта ви се начислява, дава ви се документ и на това основание се внася по сметка на бюджета.Щом имате документи трябва да сте сигурни, че парите са внесени по предназначение.
      • Да
        Данъкоплатец
        2 -1
        20:06, 1 юли 2016
        То да вземем да си внасяме и ДДС то. Да си взема бележка от бензиностанциятс например и да си го внеса. Акцизът е косвен данън. Да не би казаните да издават касови бележки. Даваш 40 лв и край. Ама иначе врякатпо пътищата.
    • 7
      H
      h
      0 -1
      20:17, 1 юли 2016
      Абе най добре пий си минерална вода ни в главата удря ни в сърцето ни в черния дроб ни в простатата Бай Вълчо като гледам е на години и сигурно е зле с простата сигурно се и напикава А трябва да знае че простатата не иска АЛКОХОЛ То и съседа му МИТЮ Михайлов бензинджията си пийваше но взе че се ГЪТНА и сега е при Св Петър
    • 8
      Пе
      ПЕТКАТА
      2 -2
      21:22, 1 юли 2016
      Тоя сайт няма за какво смислено да пише и ни занимава с пияндетата - предлагам за да станете по-интересни за четене да направите ежедневна томбола като наградата е да се опише един ден на печелившият-пример-печели хасан от махлата-сутринта преди да стане оправя айшето-снимки-отива до магазина да крадне мастичка-снимки-връща се пак такова айшето и едно от децата-снимки-праща ги да просят на центъра-снимки-айше отива да проституира пред бизнисцинтъра-снимки-и така 24 часа-ще бъде суперинтересно а вие ще бъдете еднодневният биг брадър-наградата кутия фафли и последният диск на джена-оооо рамууу!
    Последни новини