От х:

Днес в x:

Мозъкът на терора в Истанбул: Задържан в Хасково, освободен в Пловдив

36-годишният Ахмед Чатаев, който е заподозрян като организатор на кървавия атентат на летището в Истанбул, при който загинаха над 40 души и стотици бяха ранени, е бил задържан на граничния пункт Капитан Андреево преди 5 години. В началото на юли 2011 година със свое решение съдия Кольо Димитров от Хасковския окръжен съд постанови едноръкият чеченец да бъде предаден на съдебните власти в Руската федерация. Там през 2008 година срещу него е повдигнато обвинението за участие във въоръжени терористични групировки и финансирането им. Престъпленията били извършени в периода от 1999 до 2007 година.

Решението на хасковският магистрат обаче е обжалвано от защитника на чужденеца – адвоката Веско Георгиев. Защитата смята, че Чатаев има статут на бежанец от 2003 г. в Австрия и в това си качеството не подлежи на екстрадиция. Освен това по сходно искане Австрия, Украйна, Швеция и Грузия вече са отказали екстрадирането му в Русия. Твърди се, че Чатаев е бил подложен на нечовешки мъчения и изтезания при задържането му в Русия и така е изгубил ръката си.

На 21 юли 2011 година Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Хасковския съд, отказа екстрадицията на едноръкия и постанови той незабавно да бъде освободен от ареста. Съдът в Пловдив е приел доводите на защитата на чеченеца. Тричленният състав е взел предвид разпоредбите на Наказателния кодекс на Руската федерация, според която Чатаев е търсен за „средно тежко престъпление“, а не за „тежко“.

Така той е бил освободен веднага след приключване на заседанието в града под тепетата, тъй като решението е било окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Все още обаче няма никаква сигурност по отношение на това дали Чатаев наистина носи отговорност за самоубийствените атаки на "Ататюрк".

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    44 -5
    12:27, 1 юли 2016
    А този БОКТОЛУМ Веско Георгиев сега дали чувства угризение или само гледа парата? Това е най-наглия и най - лакомия гротесков образ на адвокат в Хасково. На времето заради далавери бързо, бързо напусна армията защото трябваше да го вкарат в затвора. Сега се ерчи и Вие ЕСКОМ го въздигате като някакъв велик юрист, а той е много, ама много посредствен.
  • 2
    За
    запознат
    40 -1
    12:52, 1 юли 2016
    Адвокат и угризение две противоположности
  • 3
    Ja
    Jack Bauer
    34 -1
    13:45, 1 юли 2016
    Боклуцииии, виждате ли какво става, когато съжалявате доказан терорист? Ако го бяхте пратили на руснаците, 40 невинни щяха да са живи.
  • 4
    Тъ
    Търговец
    10 0
    14:22, 1 юли 2016
    Кви са тия два чувала до едноръкия "мозък"?
  • 5
    Ако ЦРУ, МОСАТ, КГБ, МИ-6 и всички останали служби, политиците им ги караха да гледат в една посока, този главорез днес щеше отдавна да е без глава. Нещо повече нямаше да има и тероризъм.
    Както е казал Нострадамус - дългата война между кръста и полумесеца, която започна в края на 80-те години в западните балкани /Молошевич/, ще свърши през 2025 г когато "центърът" от "Новите земи" отвъд океана се разберат с центъра от Европа и центъра от Азия.
  • 6
    Ne
    Nemesis
    8 -2
    17:46, 1 юли 2016
    освобождаването е направена под натиск от страна на органите на Европейския съюз.

    това е най-изнудвачески демокрация от Брюксел ( Вашингтон )

    Какво е станало с нашата красива Европа? Човешкото сметището на неолиберализма.

    социалистическите фашисти преоблечен като "добри хора"

    Не мога да ям толкова, колкото искам да повърна !
  • 7
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    21:43, 4 юли 2016
    "Марксизмът не е нищо друго, освен политика на евреите, която се състои в това да бъде систематично унищожавана ролята на личността във всички области на човешкия живот и тя да бъде заменена с ролята на „болшинството“. На това съответства в политическата област парламентарната форма на управление, чиито нещастни последици виждаме навсякъде, като се почне от малкия градски съвет и се свърши с ръководните органи на държавата; а в икономическата област на това съответства профсъюзното движение, което днес абсолютно не се грижи за интересите на работника, а служи само на разрушителните планове на интернационалното еврейство." /Хитлер/ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА НЕЩО КАЗАНО ПРЕДИ 90 ГОДИНИ,
    СЯКАШ ЗА ДНЕШНА ДАТА СТАВА ВЪПРОС...


    .
Последни новини