От х:

Днес в x:

Три месеца след атентатите в Брюксел - фалити и спад на оборота в търговските обекти

Изображение 1 от 6

    Фалити и спад в оборотите на търговските обекти бележат Брюксел след кръвопролитията на летище "Завентем" и в метрото в края на март.

    За спада в стокооборота българка, която работи в магазин за продажба на маркови обувки само на метри от един от на популярните туристически обекти в сърцето на белгийската столица Манекен пийс, разказа, че за 28 дни през юни оборотът на обекта е 11 000 евро, което е с над 10 пъти спад. Магазинчето е на място, през което минава целият туристически поток по пътя към прочутия Гранд Плаза. Сумата е навъртана преди атентатите за времето от 2-3 дни. Затова и едно от обясненията на нашенката за спада в оборота и фалитите е именно страхът след случилото се, които водят и до отлива на туристи в Белгийската столица.

    Тенденцията за спад в потока от чужденци и от там в намаляването на покупките обаче засичат не само в малките магазинчета, но и в големите търговски центрове и молове, където също много от търговските клетки са опразнени, а това че са напуснати скоро си личи по все още неприбраното оборудване. През юни месец полупразните заведения в централната част на Брюксел също не са обичайна гледка. Тежковъоръжени войници обаче са.

    Навсякъде пред ключовите сгради са позиционирани поне по двама охранители. По-масирана е охраната в и около зоната на Европарламента.

    На Гранд Плаза пък патрулират полицаи с кучета.

    И макар привидно животът в Брюксел да е поел своя обичаен ход след атентатите, навсякъде, откъдето минеш остава натрапичивият привкус на несигурност.

    От ръководството на летище "Завентем" също отчитат огромни загуби от порядъка на 80-90 млн.евро в резултат от атентата там. Заради затварянето на летището за две седмици потокът от пътници е намалял с близо 30 на сто спрямо същия период на миналата година.

    За тримесечието след атентата до края на май спадът се изчислява на 5,3 %. на летището още могат да се видят прозорци със шпертплат, а на мястото на гърмежа в зоната за заминаващи пътници проверките са изключително прецизни. Взривеното място е покрито с временна метална конструкция. Снимките с фотоапарати или телефони са абсолютно забранени. Прескочиш ли забраната те държат под око до последно.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини