От х:

Днес в x:

РИОСВ: Амониев азот трепе рибата в река Банска

    Рибата в река Банска край село Каснаково е измряла от липса на кислород и високо съдържание на амониев азот, който се съдържа в отпадни води. Това е заключението на РИОСВ след резултатите от пробите от водата край димитровградското село, където имаше измряла риба. Завишеното съдържание на амониев азот идва от пресни отпадъчни води, обясни Мариана Колева от екоинспекцията.

    Миналата сряда вечерта граждани подали сигнал за случая в РИОСВ. На следващия ден е извършена проверка по река Банска, Терс дере, дерето след язовир ,,Сивата вода“ и ПСОВ на ,,Каменица“АД. Измряла риба имаше и до димитровградското село Добрич, в което се увери наш екип. Пред репортери местните изразиха опасения, че някой трови рибата, тъй като водата имаше червено-кафеникав цвят и се долавяха миризми.

    Днес инспектори от РИОСВ отново са извършили проверка на река Банска и Терс дере, където количеството на разтворения кислород бил в норми. Специалистите обаче не могат да установят откъде идват замърсените води, тъй като край река Банска има много ферми и няма как да се установи кой точно е виновникът. Освен това по принцип водата в реката е мръсна и се следи периодично през годината.

    Меджувременно е проверена и пречиствателната на „Каменица“, където е открито малко наднормено замърсяване, за което е съставена текуща санкция. Пречиствателната на Бирената обаче не е източникът на замърсяване на водата в река Банска, казаха още от РИОСВ.

    Аналогичен случай на измряла риба от завишени стойности на амонииев азот имаше миналата година в река Мечка край Първомай. Там стойностите бяха 5 пъти над нормата и дори прокуратурата се зае със случая. При нашия случай обаче държавното обвинение няма да се намесва.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хи
      Химик
      5 0
      09:08, 1 юли 2016
      Уважаеми Редактори , амониев азот не съществува. Съединенията на азота носят наименование амонииев + нещо си . Например амониев нитрат или амониева селитра - тор за земеделието и т.н. Амониум на латински е наименованието на химическият елемент азот.
    • 2
      Чи
      читател
      2 -1
      09:36, 1 юли 2016
      Заглавието е пълна простотия и говори за абсолютна журталистическа некомпетентност!!!
    • 3
      Ке
      КЕНАНСКИ ШЕБЕК
      1 0
      16:50, 1 юли 2016
      Амониев азот - демек ***** от свинарниците и краварниците
      и бирена мая
      ...
      Обаче дпс слага чадър над замърсителите :)))
    Последни новини