От х:

Днес в x:

Отпуснаха над 26 млн. лв. за учебници, стипендии и обезщетения

С три постановления Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 26 003 867 лв. Средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

18 591 060 лв. са за закупуване на учебници и учебни помагала за деца и ученици до ІV клас в общинските детски градини и училища за 2016 г. Разпределението на средствата е съобразено с постъпилата информация за броя на децата по възраст и ученици по класове, области и общини след последната актуализация на информационната система АДМИН от февруари 2016 г. Осигурени са и средства за закупуването на допълнителни учебници в общините, в които има увеличение на броя на учениците спрямо предходната година.

За изплащане на стипендии за постигнати образователни резултати на общинските училища са осигурени 1 449 660лв. С тях се създава възможност най-добре представилите се училища на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика да провеждат политиката си за повишаване на качеството на образованието.

Други 5 963 147лв. се отделят по модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелните общежития“ от Националната програма „Оптимизиране на училищната мрежа“. Те са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала при оптимизиране на вътрешната структура на детските и учебните заведения.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини