От х:

Днес в x:

Обезопасяват „Беломорски” и важните кръстовища,готов работния проект

Готов е работният проект за повдигане на пешеходните пътеки, изграждане на изкуствени неравности и опресняване на маркировката по най-рисковото трасе в Кърджали - републиканския път I-5 - бул. „Беломорски”, който е част от международния коридор № 9 през Маказа и поема интензивния трафик към Гърция. Заданието е остойностено и предстои да бъде внесено за становище в АПИ, заяви директорът на ОПУ инж. Иван Гавазов по време на третото поредно заседание на Областния съвет за пътна безопасност, свикан от областния управител Илия Илиев. На предишното заседание на съвета народният представител Цвета Караянчева получи уверението на АПИ, че ще осигури необходимия за това финансов ресурс. Тя и областният управител се ангажираха да съдействат за бързото придвижване на проекта, за да стартират максимално бързо ремонтните работи.

Паралелно община Кърджали да подмени неработещите улични лампи на най-натоварените кръстовища в града и да осигури видеонаблюдение, настоя Караянчева, след като стана ясно, че в момента текат процедури за ремонт и поддръжка на уличната мрежа и на уличното осветление и  общината може да сключи договор с фирма-изпълнител най-рано след месец т.е. в края на юли. „Недопустимо е в разгара на туристическия сезон, когато движението е изключително натоварено, мерките за противодействие на пътните инциденти да се отлагат във времето, заради бюрократични процедури или недостиг на средства,” реагира депутатът. Според транспортния специалист Орхан Кадиров, общинската комисия по безопасност е готова с доклад за спешните мерки, който предвижда повдигане на пешеходни пътеки, монтаж на гърбици и маркиране в бяло и червено, освен на бул. „Беломорски”, и на други възлови кръстовища: на бул. „Христо Ботев” пред комплекс „Зорница”, пред бл. 61 в кв. „Възрожденци”, на ул. „8 март” до бензиностанция „Лукойл” и др., които се стопанисват от общината, но трябвало да се изчакат резултатите от търга. Областният управител посочи, че маркировката на кръстовището на бул. „България” и търговски комплекс „Орфей”, на „Сан-Стефано” и „Булаир” пред СОУ „Йордан Йовков”, пред СОУ „Отец Паисий” и бул. „Христо Ботев” и новия мост не търпи отлагане и освежаването й трябва да се ускори.

По предложение на фирма „Имерис” бе взето решение общината, ОПУ и КАТ да извършат оглед на рисковия участък от автогарата към хипермаркет „Лидл” и да преценят дали там може да се постави светофарна уредба за регулиране на движението. До седмица общината трябва да направи проверка и на осветеността на пътната мрежа и да подмени изгорелите улични лампи, докато стартира процедурата за монтаж на насочено осветление. Въпреки поетия ангажимент, от администрацията на кмета заявиха, че нямат готовност да представят информация за местоположението и стойността на видеокамерите, които са необходими за контрол на скоростта. Във връзка с недостига на паркоместа в централната градска част, по настояване на МВР ще бъде сформирана работна група, която да извърши проверка на междублоковите пространства и да определи подходящи терени. На следващото заседание на ОбС се очаква да бъде внесен и проектът за синя зона.

Идния понеделник Областният съвет ще изслуша резултатите от направените обследвания и ще набележи конкретни срокове за монтиране на видеокамери, повдигане на пешеходните пътеки, осветление, маркировка,  обезопасяване на кръстовищата и осигуряване на паркоместа. Ще се търси и становището на НЕК за покриване на дерето на пазара и обособяване на паркинг.

Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини