От х:

Днес в x:

Благотворни бактерии пазят от рак на гърдата

В гърдите на пациенти с рак има бактерии, които имат потенциала да провокират появата рак на гърдата, докато здравите гърди са по-богати на полезни бактерии, които могат действително да защитят на жените от рак, според д-р Грегор Рейд и неговите сътрудници. Откритието може да доведе в крайна сметка до използването на пробиотици, които да защитават жените от рак на гърдата. Изследването е публикувано в Applied and Environmental Microbiology на Американското общество за микробиология.

В проучването били изследвали тъкани на гърдите на 58 жени, които са били подложени на лампектомии или мастектомия заради доброкачествени (13 жени) или ракови (45 жени) тумори, както и от 23 здрави жени. Бактериите били определени чрез ДНК, а чрез култивирането им било потвърдено, че организмите са живи. Рийд е професор по хирургия, микробиология и имунология в Западния университет и директор на канадския център за човешкия микробиом и изследвания на пробиотици.

Жените с рак на гърдата имали повишени нива на Ешерихия коли и Staphylococcus Epidermidis, за които се знае, че предизвикват двойноверижни прекъсвания на ДНК в HeLa клетки, които са култивирани човешки клетки. Това са най-пагубния вид  увреждане на ДНК и се причинява от генотоксини, реактивни кислородни видове и йонизиращо лъчение", обясняват изследователите. Механизмът за ремонт на ДНК при това е с голяма вероятност за грешки, а именно такива грешки могат да доведат до развитие на рак.

Обратно, Lactobacillus и Streptococcus, които се считат за здравословни бактерии, са по-разпространени при здрави гърди, отколкото в раковите такива. И двете групи имат противоканцероген свойства. Streptococcus Thermophilus произвежда антиоксиданти, които неутрализират реактивните кислородни видове, които могат да увредят ДНК, което да предизвика рак.

Всъщност изследването било относно това, че рискът от рак на гърдата намалява с кърменето, казва Рийд. "Тъй като човешкото мляко съдържа полезни бактерии, питахме се дали те биха могли да играят роля в намаляването на риска от рак. Или може други бактериални видове да влияят на образуването на рак на млечната жлеза при жени, които никога не са кърмили? Да, преди да проучим въпроса, трябваше първо да покажем, че бактериите са наистина присъстват в гръдната тъкан" (това бе установено в предишно изследване).

Но не само кърменето може да подобри бактериалната флора на гърдите. "Колегите в Испания показаха, че пробиотични лактобацили могат да достигнат млечната жлеза", казва Рийд. "В комбинация с нашата работа, това повдига въпроса, трябва ли жените, особено тези, които са изложени на риск от рак на гърдата, да вземат пробиотични лактобацили, за да се увеличи делът на полезните бактерии в гърдата? Към днешна дата, изследователите дори не считат това за въпрос, а някои се колебаят дали има връзка между бактериите и рака на гърдата, или здравето".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини