От х:

Днес в x:

Поставиха видеонаблюдение в залите на димитровградския музей

    Със система за видеонаблюдение разполага вече Историческия музей в Димитровград. Тя е поставена във всяка една от залите и е част от придобивките след ремонта в сградата. Стойността й е близо 2 000 лв., коментира директорът на музея Елена Георгиева.

    Работещите там днес официално обявиха, че културната институция отваря врати след реконстрякцията. В рамките на ремонта е било направено саниране на стените и ново подово покритие, подмяна на дограмата, ремонт на покрива, нова електро и осветителна инсталация. Сменена е и ВиК-инсталацията, музеят има и парно отопление. Във фоайето е оформен кът за посетители.

    С временни експозиции разполагат и две от залите, разказаха уредниците. В зала "Археология" е разположена изложба "От Неолита до Средновековието", която представя по-интерестите находни от фонда на музея. Това са неолитният индивид от село Крум, мраморни статуи от село Крепост, както и част от находките при разкопките край Каснаково. От Средновековието са находките, намерени при разкопки край Великан - това са бронзова кандилница, лъжички за богослужение, керамични съдове и др.

    В Изложбената зала на музея е показана експозицията, която е позната на димитровградчани от 2012 г. - "Имало едно време..." Тя представя създаването на Димитровград от трите села Раковски, Марийно и Черноконево и основните поминъци на населението. Постоянната експозиция, представяща историята на Димитровград и бригадирското движение е претърпяла най-малко промени.

    От месец юли музеят ще работи и в събота и неделя, само с час обедна почивка. Въвеждаме лятно работно време, което ще продължи до началото на месец ноември, каза директорът Елена Георгиева.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини