От х:

Днес в x:

Скача подкрепата за независимост на Шотландия

Близо 60% от шотландците вече подкрепят шотландската независимост, след като Великобритания гласува да напусне ЕС, сочи социологическо проучване, огласено от британския "Сънди пост".

Според проучването 59% от запитаните в изследването подкрепят независимостта от Обединеното кралство. Това е рязко увеличение в сравнение с подадените в подкрепа на отделянето от Великобритания 45 процента от бюлетините на референдума през 2014 г., след който Шотландия остана в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призна преди ден, че е възможно да има нов референдум за независимост. Много от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство през 2014 г. Точно поради безпокойство, че при отделяне от Великобритания може да останат извън ЕС.

Шотландците подкрепиха с 62 срещу 38 процента оставането на Обединеното кралство в съюза на референдума в четвъртък, но британците като цяло отхвърлиха членството с 52 срещу 48 процента, припомня БТА.

"Сънди пост" е публикувал проучването на уводната си страница, снимка от която бе качена в Туитър от редакцията на вестника. Изданието, което е шотландско, определя проучването като "ексклузивно изследване на общественото мнение" и отбелязва единствено, че въпросът е бил зададен само няколко часа след като са станали ясни резултатите от референдума в четвъртък.


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини