От х:

Днес в x:

Всяка вечер организират ифтар в Диамандово

Изображение 1 от 3

    Благотворителна вечеря – ифтар се организират всяка вечер по време на Свещения месец Рамазан в местната джамия на кв. Диамандово към ардинското село Бял извор. Традицията се е запазила от стотици години. Всеки ден организацията за религиозната вечеря е поверена на едно семейство, което приготвя храна за около 30 души, които постят.
    ”Нека Всевишния (Аллах) приеме ибадета ни през всички дни и нощи на най-прекрасния от месеците – месец Рамазан”, казва 61-годишният Ахмед Узун и допълва, че тази традиция е останала от прадедите му. Диамандово е единственото населено място на територията на общината където жителите му приготвят ифтар за имамина на джамията и на вярващите, които посещават вечерната молитва, теравих намаз”, казва още Узун. Той е сигурен, че и неговите деца и внуци ще продължат тази вековна традиция.

    Всяка година по време на Рамазана на една вечер от ифтара гостува и кметът на общината Ресми Мурад. Тази година местните отново го очакват, за да споделят и обсъдят текущите проблеми на джамията, които винаги са били решавани от него.

    Джамията в Диамандово е една от най-старите в региона (никой не помни кога е изградена). В момента се намира в отлично състояние благодарение на местното население, които непрекъснато обновяват молитвения дом. Специално за Рамазана диамандовци собственоръчно са направили уникална осветителна инсталация на минарето на джамията, което се извисява на 30 метра.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини