От х:

Днес в x:

Британците масово търсят ”ирландски паспорт” в Гугъл

Нарасна броят на британците, които проучват възможността да се сдобият с ирландски паспорт след решението на Великобритания да напусне ЕС, сочат данни на Google


"Над 100 процента скок в търсенията от Великобритания за израза "сдобиване с ирландски паспорт" след гласуването за Брекзит", съобщиха Гугъл в Туитър, на които се позова БТА.

В петък следобед са скочили и търсенията на други сходни изрази за ирландски паспорти - "подновяване на ирландски паспорт" с над 650 процента, "ирландска паспортна служба" с над 400 процента, "ирландско посолство паспорт" с над 200 процента и "ирландски паспорт" с над 190 процента.

Милиони британци са с ирландски корени и всеки с роден в членката на ЕС Ирландия родител или прародител може да получи ирландско гражданство, отбелязва ДПА.

Практически последици за британците

Най-непосредственото и осезаемо отражение вероятно ще се почувства при свободата на движение на британските граждани в другите страни от ЕС.

Ако досега за придвижването им в шенгенското пространство беше необходим само обикновен документ за самоличност, макар Великобритания да не беше част от него, след излизането от блока на 28-те британците ще трябва да имат виза, за да пътуват в континентална Европа. 

Британските домакинства ще трябва да се подготвят да плащат повече от преди, ако искат да прекарат почивката си на Стария континент - не само защото сривът на лирата спрямо еврото неизбежно ще намали покупателната им способност, а и по силата на общностните споразумения, които позволяват на всяка европейска авиокомпания да оперира без ограничения в честотата, капацитета или цените в европейското въздушно пространство.

"Единният пазар даде възможност на "Райънеър" да популяризира революцията с евтините полети в Европа", припомни в средата на май генералният директор на британската нискотарифна авиокомпания Майкъл О'Лиъри.

Да не говорим за цените на роуминга при мобилните телефони, които също бяха хармонизирани на европейско равнище, или за възможностите, които предоставят европейските регулации - например да получиш парично обезщетение при закъснение или анулиране на полет.

Макар привържениците на Брекзита да превърнаха гарантирането на работните места на британците в един от стълбовете на кампанията си, има вероятност в резултат от излизането на Великобритания от ЕС, много работни места да бъдат преместени другаде, особено при големите банки, които имат офиси в лондонското Сити.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини