От х:

Днес в x:

Майстор-рибар разкрива тайните на големия улов по Марица

    Всепризнатият майстор-въдичар Щерю Щерев, наричан не без основание от мнозина професор по рибарство и аквакултури, разкри през Haskovo.net тайните за улова на големите рибоци в река Марица.

    Щерю откри Сезон 2016 на 5 юни. От години той устройва бивак по течението на реката, където цяло лято свещенодейства насаме с водата, шараните и звездите.

    Още в първия ден на сезона, 5-ти, Щерю измъкна от водите на Марица 2-килограмов амур. В следващите дни улови два големи шарана – единият 5, другият 2.5 кила.

    3 големи риби обаче му се измъкнали под носа, докато Щерю се захласвал по полските цветя и събирал за импровизираната ваза в бивака.  

    Но към тайните на големия улов. За целта опитният риболовец трябва да проучи подводния терен. В реката големите рибоци не стоят на едно място, непрекъснато шават. Номерът е да скицираш дъното, до набележиш ямите и да се съсредоточиш над тях. На дънна.

    Голямата риба налита на царевица. Полусварена. Две-три зърна се нанизват на така наречения косъм. „Косъмът“ е от силикон, зърната се нанизват на него със специално приспособление, притежавано от повечето уважаващи себе си риболовци. После „косъмът“ се нанизва на кукичката и увисва на нея. „Когато клъвне, рибата всмуква стръвта. Като всмуче царевицата, няма начин да не налапа и кукичката“, обяснява майсторът.

    Така приготвената стръв се хвърля във водата, където е ямата. Предварителните проучвания трябва да са уточнили и трасето на рибата, която се движи по течението. Идеалната яма е тази, която е на рибешката „магистрала“.

    Опитът сочи, че идеалното хвърляне е от третия път. Това, разбира се, не е е аксиома, и има безброй изключения. Но третият път обикновено е хвърлянето на слуката.

    Следва закачването на звънчето на кордата. Това се прави, за да може сериозният риболовец да обърне внимание на бирата си, а не да зяпа непрекъснато въдицата.

    „Когато удари, голямата риба удря много рязко. Звънецът направо изхвърча във водата. Затова съм го вързал с връв, която пък закачвам за някой храст. Така не се губи материалната част“, обяснява Щерю. И човек си пие спокойно бирата, докато чака слуката.

    Майсторът отклонява въпроса за риболова на плувка. „Плитчините дават само дребна хамсийка. Не че не става за мезе. Но на който му се занимава с дребнотемие и има подръка котлон, да заповяда“.  

    Тук стигаме до болезнения въпрос къде е бивакът на Щерю, край който минава магистралата за едрите риби.

    Бивакът се намира по течението на Марица, точно под върбата до големия камък.

    Тодор Кръшков     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      O
      o
      10 -18
      21:06, 25 юни 2016
      От тая мръсна река Марица и без пари риба да ми да... Виж коментара
    • 2
      O
      o
      12 -10
      21:10, 25 юни 2016
      Кръшков това ли ти е разследващата журналистика Около вас ври и кипи от недомислия корупция ментарджилъци кражби а вие се занимавати с дивотиите на професор ЩеревАма нали сте пъзлювци пък и хлебчето можете да изгубите
    • 3
      Въ
      възмотен
      16 -6
      22:31, 25 юни 2016
      Да ви кажя бивака на Щерю не е тайна,намира се на марица под помпите до село черногорово,където и аз съм ходил и съм го виждал,на което няма нищо лошо.Лошото е за тези който застават около неговият бивак и са принудени да се наслаждават на аромата на неговите естествени нужди.Може да е професор по риболов но ,не е профисионален къмпингар за съжаление.
      • Да
        Даскал
        11 -1
        10:29, 26 юни 2016
        възмОтен
        кажЯ
        профИсионален

        Да беше прочел някоя книжка.
    Последни новини