От х:

Днес в x:

Лисабонският договор предвижда дълга процедура по излизане от ЕС

Великобритания първо трябва да уведоми Европейския съвет – правителствата на ЕС, за решението да се оттегли от юридическите споразумения, които я обвързват като член на съюза. Това постановява член 50 от Лисабонския договор, предава кореспондентът на БНР в белгийската столица Брюксел.

Той разясни какво следва оттук нататък в отношенията между Европейския съюз и Лондон, след като британците предпочетоха да излязат от съюза.

След като кралството уведоми Европейския съвет, ЕК ще внесе предложение до лидерите на Съюза за процедурата и условията, при които ще се водят преговорите с британското правителство. Те трябвало да дадат одобрението си.

Най-много две години трябва да продължат самите преговори. Трябвало да се назначи и екип, който да преговаря от името на 27-те държави членки. Този екип по всяка вероятност ще бъде назначен от Европейската комисия.

След изтичането на двугодишния срок правото на ЕС преставало да важи за Великобритания, освен ако лидерите не решат да удължат периода на преговорите. През периода на преговорите, в Обединеното кралство ще продължат да действат европейските закони.

По текущи въпроси британското правителство ще продължи да участва в заседанията и решенията на ЕС. Изключение ще бъдат обсъжданията между другите правителства за британското излизане от съюза.

Квалифицирано мнозинство от правителствата трябва да гласува евентуалното споразумение за детайлите по напускането. Те трябва да се одобрят и от Европейския парламент.

Кореспондентът на БНР обясни, че може да бъде взето решение отделни раздели в споразумението да бъдат ратифицирани от националните парламенти. Това означава, че и нашето Народно събрание трябва да го направи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини