От х:

Днес в x:

Ева Паунова: Младите и образовани англичани гласуваха за оставане в ЕС

Изображение 1 от 2

    Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Паунова се срещна днес с кмета на Хасково Добри Беливанов и това беше първата й визита при градоначалника след избирането му. Преди разговора на четири очи Паунова отговаря на журналистически въпроси и обяви, че с Добри Беливанов ще обсъдят възможностите за развитието на технологиите в Хасково, както и на бизнес климата. Определяната като един от най-влиятелните евродепутати Ева Паунова посочи, че следващата седмица в ЕП ще гостува бизнесделегация от Хасково. Целта на визитата е представителите на местните компании да могат да проведат разговори и срещи на високо ниво.

    След краткото си експлозе Паунова призна, че няма как да подмине и темата на деня - решението на британците от референдума за излизането им от ЕС.

    Г-жо Паунова, какво означава за ЕС решението на британците?

    Това е много важна тема за целия свят, не само за Европа. Аз наистина уважавам избора на гражданите на Великобритания, но в същото време много съжалявам за него. Важно е да се отбележи, че това е вотът на британците за Европа, не вотът на европейците за Великобритания или за Европейския съюз. Европейците от останалите 27 държави-членки на ЕС искат техните държави да бъдат част от силна, обединена Европа. Европа, която си говори, Европа, която е може би малко по-гъвкава и взима важните решения с по-голяма бързина.

    В момента трябва да запазим спокойствие и да обмислим какви да бъдат следващите стъпки, но най-важното е, че ние искаме да живеем в една по-добра Европа, а за това ще е нужно консенсусът да бъде взиман малко по-бързо.

    Но държа и да отбележа, че вчерашният вот не означава, че от днес или от утре Великобритания не е част от ЕС. Процесът на „развод“ ще отнеме дълъг период, поне две години, през които ще има задълбочени преговори и от двете страни. От тези преговори ще зависи всъщност как точно Великобритания ще излезе от ЕС и какви ще бъдат договорките между двете страни.

    Много анализи обаче сочат, че икономическите загуби за ЕС ще са много по-големи от тези за Великобритания.

    Всъщност изследванията показват корено различна статистика. Все пак в ЕС живее само 7 % от населението на света, но в същото време ние създаваме 50 % от благосъстоянието на целия свят. Всъщност Великобритания изнася към ЕС 70 % , а износът на ЕС към Великобритания е само 6 %. Това  беше и част от дебата, при който една част от консерваторите, които защитаваха тезата за оставане, използваха тези данни. За съжаление обаче по време на кампанията цифрите и реалните политики, които се се случват, както на европейско ниво, така и във Великобритания, не можаха да вземат превес. Това беше дебат на популизъм, ксенофобия, и до голяма степен  на напълно измислени послания - много далече и несвързани въобще с реалността. Едни вътрешнополитически проблеми доведоха до това - изкуствени теми да бъдат генерирани. Такъв пример е темата за миграцията. Европейските граждани, които мигрират към Великобритания, са много по-малък процент, отколкото всички други граждани, които мигрират във Великобритания. Аз наистина се учудвам, че Великобритания загуби, така да се каже, своя популярен и знаков common sense /здравия си разум/. Те го загубиха и се поддадоха на популизма, защото няма как, когато не сме заедно, не сме обединение, да имаме по-добра икономика, да търгуваме добре, да са ни по-сигурни границите и да можем да откликваме единно на важни предизвикателства, които предстоят пред нас.

    Повлече ли Англия с този вот крак към разпадането на ЕС, предвид, че вече се чува глас за референдум и във Франция?

    Смятам, че всички ние имаме голяма отговорност много ясно да заявим, че първо: това е решението на Великобритания и в много кратък срок трябва да се случи изключването й от ЕС, защото по този начин ще бъде изпратен ясен сигнал на всички останали държави, където може да има граждани, които мислят, че в този момент ЕС не е достатъчно добро място за живеене. Но подчертавам - тези хора са много по-малък процент от онези, за които ЕС е желаното място.

    Но е важно да не стигаме до момента, за който говорите. Важно е с много бързи политики и с много ясна визия как ще развиваме нашия съюз оттук нататък, да направим така, че тези популисти да нямат възможност да действат. Защото те нямат ясна програма точно какво предлагат, не се базират на данни, цифри и факти, а само на емоциите си.

    Тъй като социологията беше доста обрана през последния месец, какво според Вас обърна резултата в референдума от вечерта до сутринта, в полза на излизането от ЕС?

    Всъщност социологическите проучвания показваха в различни дни и седмици проценти, които са много близки „за“ и „ против“. Това, което за мен е важно, е, че 70 % от хората с висше образование са гласували „за“ оставането, такъв е и вотът на 80 % от вота на възраст между 18 и 24 години. Това е толкова силен сигнал. Хората, които ще създават конкурентноспособна Великобритания искат тя да бъде част от ЕС. Много жалко, че граждани, които са живели в други времена, не толкова глобализирани, които са се поддали на популизма, всъщност решават за бъдещото поколение на Великобритания.

    *Използвани са въпроси и на други медии

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ис
      истината
      37 -3
      15:42, 24 юни 2016
      Глупости на търкалета от зомбирано човече като тази.
    • 2
      Бо
      Боже пази светилата
      33 -1
      16:08, 24 юни 2016
      Европейците от всички 27 държави искат по-малко празнословци и бюрократи, които на всичко отгоре идват и акъл да раздават при тоя кът в Брюксел.
    • 3
      Та
      ТАЯРАЛЕЖКО
      19 -1
      23:06, 24 юни 2016
      Тази си е едан обикновена хасковска пикла чийто кръгозор е ограничер в шопинга и дрънкане на заучени евроатлантически глупости нейнот присъствие в европарламинта си и едно чисто присъствие само като физика и глас от нея няма да се очаква абсолйнно нищо освен в края на мандата доста солидна сума в евро
    • 4
      Zz
      zzorro
      16 0
      23:43, 24 юни 2016
      А вие Г-жо Паунова какво точно сте направили за България, но не само в статистически цифри а в истинки резултати?
    • 5
      Па
      Паунов
      14 0
      12:00, 25 юни 2016
      Не се разбира, че основната причина за разпадането на ес е "самозабравила се администрация". И това се доказва по най-прост начин: 40000 души е администрацията в брюксел и получават заплати и други преференции, равняващи се на заплащането на повече от 10 пъти обикновени българи или на половин милион български граждани. Трагедията е, че въпреки огромните разходи по издръжката на тези бели якички те не ходят на работа, решават абсолютно ненужни въпроси, които сами си поставят, докато се прозяват на сутрешното си кафе, което пият към 10 часа сутрин. Няма по-сладка платена служба от това да си в администрацията на ес. Напливът е голям и има защо. А тези, на които уж решават проблемите кучета ги яли.
    • 6
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      9 0
      18:01, 25 юни 2016
      Гласуват само покварените от учебните програми спуснати от чифутите,за да обслужват еврейските си схеми по света...между другото нашата чифутка кунева беше евродепутат със заплата 9000 евра на месец без комисионните по изпълняване на скрити поръчки за ликвидиране на икономически субекти в българия...тая отврат не случайно се нагнезди министър на образованието за да изпълнява пъкления чифутски заговор за разбиване на истинското българско образование и заместването му с еврейогейски боклуци...
    • 7
      9
      9
      14 0
      21:35, 25 юни 2016
      Тая дрисла от къде изкочи какво е завършила какво е работила може ли някой да открехне щото като я гледам сигурно и яйца едва ли може да опърже
    • 8
      Мл
      Младите са богатство!
      3 -3
      12:36, 26 юни 2016
      Така и трябва да бъде! От образованите млади хора зависи в голяма степен бъдещето ни. Не от директори и пом.директори в пенсионна възраст , дето не искат да се пенсионират и стискат властта така здраво, че и законите не ги плашат. Пенсионирайте ги бе! Дайте път на можещите и активните. Блатото в образованието ще ни погуби, ако така продължават да не помръдват нещага.
    • 9
      За
      заознат
      9 -1
      14:56, 26 юни 2016
      Тази красавица...бивша манекенка стана евродепутат като любовница на Цветан Цветанов..иначе никой нямаше да е чувал занея...а кметът колко е смешен...не е истина...
    • 10
      Па
      Патриот
      12 -1
      16:46, 26 юни 2016
      Референдум за излизане на България от Еврогейският съюз незабавно!
    • 11
      Фи
      Фи36
      5 0
      09:32, 27 юни 2016
      А ************** от *********** няма ли най-после да я пенсионирате, че отдавна навърши възрастта за пенсиониране. Стига връзки бе!
    Последни новини