От х:

Днес в x:

Рибата в река Банска мре. Добрич: тровят я

    Рибата в река Банска до село Каснаково започна да мре. Това установиха експерти от РИОСВ-Хасково след сигнал на граждани. Екоинспекторите извършили съвместна проверка с Регионалната лаборатория в областния град по река Банска, Терс дере, дерето след язовир ,,Сивата вода“ и ПСОВ на ,,Каменица“АД. Установено е наличие на маломерни и по-едри екземпляри мъртва риба в реката, в места със застояла вода и водна растителност.

    Обходени са значителен брой труднодостъпни участъци от реката и Терс дере за откриване източника на замърсяване. Експресните анализи на място показаха много ниско съдържание на разтворен кислород във водите на реката, което е вероятната причина довела до измирането на рибата, съобщиха от РИОСВ-Хасково. Липсва кислород и в Терс дере, приемник на заустваните води след пропусквателната станция за отпадни води на ,,Каменица“АД, третираща водите от Северна индустриална зона – Хасково.

    Взети са 6 проби - 4 от водни обекти и 2 от зауствани отпадъчни води. Резултатите ще бъдат готови до няколко дни. Възможни са и допълнителни проверки в зависимост от резултатите от изпитванията.

    Измряла риба има и край димитровградското село Добрич в река Банска. Според местните рибата е изтровена и категорично причината не е липса на кислород. Водата е червено-кафеникава и се долавят миризми, наподобяващи оцетна киселина или боя.

    От РИОСВ извършили проверка по река Банска край Каснаково вчера сутринта, тъй като сигналът за измряла риба е подаден на 22-и вечерта. "Там активната реакция на водата (pH) е в норми", заяви Мариана Колева от РИОСВ. Тя обясни, че няма логика стойностите на водата в едното село да са добри, а в другото - не, тъй като течението на реката идва от Каснаково и минава през Добрич. Според Колева оцветяването на водата може да се дължи на процеси на гниене на рибата. Резултатите от другите проби ще станат ясни в началото на другата седмица.

    Преди няколко години рибата мреше и край село Караманци заради третиране на животински кожи с препарати. 

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Се
      село Каснакова
      1 -1
      16:12, 24 юни 2016
      ???
    • 2
      Da
      da be
      10 -1
      16:47, 24 юни 2016
      Естествено Каменица няма да има вина както винаги!
    • 3
      ..
      ..._1466800224
      5 0
      23:30, 24 юни 2016
      каменица плащат повече :D
    • 4
      Ха
      ХАСКОВСКИ ШЕБЕК
      2 0
      11:14, 25 юни 2016
      Свинарниците в миниралните бани да не се празнят в луната ?
    • 5
      Ми
      Митака
      2 -1
      19:57, 25 юни 2016
      Докато д-р на РИОСВ е Д.Илиев винаги ще има проблеми.Той ,както и въпросната М.Колева си гледат само ''бизнеса'' със заиграване с фирмите замърсители.Нищо чудно,когато подптавяха резултати за въздуха мад Кърджали вместо в затвора ги оставиха да дерат още кожи.Не е луд този дето яде баницата...Виж за МОСВ и държавата (мястото за живеене де) не ми се говори.
    • 6
      K
      k
      2 0
      06:54, 26 юни 2016
      Какво си играете с колева илиев и т н Извикайте за консултант професора по рибарство и аквакултуризъм щерй щерев за точен отговор на въпроса
    Последни новини