От х:

Днес в x:

Десетки минаха през Еньовденския венец на площада за здраве

    Десетки хасковлии се промушиха днес по обяд под Еньовденския венец на площад “Общински“ за здраве. Ритуалът за празника представиха красивите момичета от танцовия състав „Южняче“ с ръководител Васко Димов.

    Хората в центъра поздрави кметът Добри Беливанов, който първо благодари на танцьорите, че пазят българските народни традиции и ги показват на останалите, а после сам поведе върволицата под венеца.

    Бурканчета с естествена украса от уханни билки и саморъчно направени картички градоначалникът получи от две от най-малките участнички в ателието за изработване на празнични ръкоделия на открито-4-годишната Александра и година по-голямата й сестричка.

    Кметът пожела на малките да растат красиви и здрави като цветята и билките.

    След ритуала и официалната част на площада се изви и Еньовденско хоро, на което се хванаха малки и големи.

    Според народната традиция още преди изгрев слънце се берат билки, за които се вярва, че на този ден имат най-голяма лечебна сила. Сплита се и венец от 77, 5 билки, половинката е за непозната болест.

    На 24 юни в източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Уж
      ужас
      4 -1
      20:26, 24 юни 2016
      Наглата Юлия Динкова отново до кмета, така оплюван и хулен от нея! Голяма наглост и голямо излагане щом тая е все още в общината...........................? *** си и безценния кадър, срам, срам, срам!
    Последни новини