От х:

Днес в x:

Бивш арендатор брани Сивата вода от новия с оръжие, шараните ничии

    Истинска арендаторска война избухна за язовир Сивата вода край Хасково. Разправиите са между сегашния и предишния арендатор.

    Настоящ наемател на водоема е пловдивската фирма „Опнос“ ЕООД, чийто собственик и управител е Огнян Цветанов. Дружеството е подписало договор за наем за 3 г. още през януари тази година в централното ръководство на Напоителни системи, каза Георги Латев - управител на хасковската структура. Фирма „Опнос“ е била и единственият кандидат на търга в София, казаха още от Напоителни системи в Хасково.

    Дългогодишен наемател на „Сивата вода“ беше фирмата на хасковлията Валентин Проданов - „Пластек“ ООД. Поради неизвестни причини той не участва на търга в столицата. В същото време обаче се оказва, че не допуска във владение новия наемател. „Проданов заплашваше мен и двамата ми охранители“, заяви Огнян Цветанов. Пловдивчанинът допълни, че това се случило на два пъти, когато ходил до водоема. За заплахите подал жалба в прокуратурата. През април тази година тя е била внесена в Окръжна прокуратура, но е прехвърлена по компетенция на Районна, потвърди районният прокурор на Хасково Румен Сираков. "По случая се извършва полицейска проверка с указания от наблюдаващ прокурор, която все още не е приключила, тъй като срокът е удължен", допълни държавният обвинител. В преписката Цветанов се жалва от самоуправство на Валентин Проданов и брат му. В жалбата пловдивчанинът твърди, че хасковлията заплашвал него и двамата му служители с оръжие и не го допускал във владение на водоема, потвърдиха от прокуратурата. Тепърва обаче ще се установява дали тези твърдения отговарят на истината.

    „Опитах да водя разговори с него, но нещата не се получиха“, заяви Цветанов. Той се страхувал да отиде отново до язовира, тъй като се притеснявал от поредна атака. Освен това заяви, че търпи загуби от факта, че вече 6 м. не може да ползва язовира въпреки вложените пари. Само годишният наем на водоема бил 7000 лв., а освен това направил и други разходи за около 3000 лв. - охрана, СОД и други. Имал и намерение за развъждане и търговия с риба.

    "Следствен съм, срещу мене тече прокурорска проверка", призна бившият арендатор. Той обаче категорично отказа да коментира каквито и да било подробности в два телефонни разговора. Даде само информация от февруари миналата година - за изграждане на Садково стопанство на Сивата вода. От документа в интернет става ясно, че там е изградено Садково стопанство по проект на стойност 234 660 лв.

    Цветанов приканил Проданов да си прибере всички лични съоръжения, но той отказал да подпише приемо-предавателен протокол. "Вместо това ми поиска 300 000 лв. за садките", заяви пловдивчанинът.

    Докато двамата арендатори се дърлят, всеки ден десетки риболовци окупират Сивата вода, тъй като той е свободен за любителите на въдицата. И двамата мъже обаче единодушно преименуваха язовира на "Голата вода", тъй като бил опоскан.

    Водоемът е свободен, защото настоящият наемател още няма разрешение за рибовъдно стопанство по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, казаха от ИАРА Хасково. Това означава, че стопанинът не може да продава риба и да пуска риболовци срещу заплащане. Такова разрешително имал бившият арендатор, но той отказал да подпише документ за прекратяване на разрешителното за ползване на водоема като рибовъдно стопанство, дори завел дело.

    Междувременно хасковлии коментираха, че новият наемател искал пари от риболовците за вход на водоема. "Когато отидох на язовира наредих всички рибари да си тръгват, но не съм им искал пари", заяви за Haskovo.net Цветанов. Той обаче уточни, че по-късно разбрал, че няма право да гони хората, тъй като няма разрешително по ЗРА. Пловдивчанинът се възмущаваше, че може някой да се удави или да се натрови с риба. "Тогава кой ще носи отговорност", запита той.

    Краят на войната между двамата арендатори трябва да поставят разследващите след приключване на полицейската проверка.

    Разрешително за рибовъдно стопанство имат наемателите на около 40 водоема в областта от общо 2350, каза служителят на ИАРА-Хасково - Гинка Михова. Тя уточни, че процедурата по издаване на такова разрешително е доста дълга, освен това трябва да се мине през редица институции.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ке
      КЕНАНСКИ ШЕБЕК
      11 0
      13:58, 24 юни 2016
      Кви мъже са тия тиквоглави - единия с бодигардове и другия с бодигардове
      ... Да вземат да го решат спора а ла 'митьо очите":))
    • 2
      Ел
      елмонтажник
      6 -5
      14:38, 24 юни 2016
      Шебек, ти чувал ли си за фамилията Проданови?! Май не си!Ето ще ти светна малко:
      1. Валентин Проданов е бивш служител на ДС - турско направление. И май още си работи като такъв.
      2. Баща му на Валентин - полк. Проданов, светла му памет, беше началник на турското направление на ДС в Хасково дълги гоини.
      2.Майка му на Валентин беше личен състав в МВР Хасково до пенсионирането си.
      3.Брат му Емил Проданов беше директор на 27 години, заедно с Лъчезар Сиртов-съветник на Стоян Стоянов първи секретар на БКП в Хасково, на едно предприятие за нови енергийни източници.
      4. Първите братовчеди на Валентин Жоро Проданов и Кирил Проданов също не са случайни хора. Жоро Проданов е зет на Господин Корцанов и той дълги години първи секретар на БКП беше в Хасково. Сега Жоро е посланик на България в Киргистан. Кирил Проданов беше директор на Елмонтажно управление в Хасково дъги години. Сега вече е покойник.Синът на Кирил е Калин Проданов, приятел на бившия феодал на Хасково Георги Иванов и поддържаше уличното осветление на град Хасково, съдружник на сина на бивши кмет.
      Шебек това не са случайни хора , изброените по-горе.Още та разказвам ли , как и до къде се простират възможностите и ресурсите им. Няма смисъл.
      Айде със здраве!
      • Ив
        Иван
        5 -3
        15:10, 24 юни 2016
        Колега, правиш се на много в час и много знаещ, ама само ще те светна, че уличното осветление поддържаше Кирил Проданов, а не Калин...важна неточност, което ме кара да се съмнявам и в останалите неща, които си изписал и тяхната достоверност.
      • Ке
        КЕНАНСКИ ШЕБЕК
        4 -1
        15:39, 24 юни 2016
        Пра-баба ми е родена на връх освобождението на град хасково от турско робство в град хасково
        ...
        А мойта баба е храненица на брата на председателя на хасковския революционен комитет основан от васил левски ....
        ....
        ...
        Ако си мерим ония работи ние сме от баш хасковлиите селянино :)))
    • 3
      Ощ
      още
      10 0
      15:07, 24 юни 2016
      И освен това са братовчеди на покойния Тодор Атанасов -един от сивите кардинали на БСП, заедно с Иван Драганов и Ангел Бонев. А Тодор Атанасов е син на Динко Атанасов втори секретар на партията по времето на Курцанов. Сега синът на Тодор Атанасов развива бизнес с червените куфарчета на баща си... Аман от комунисти, навързани са като черва....
    • 4
      Щи
      Щирлиц
      8 -1
      15:32, 24 юни 2016
      ... ей глупци,не надигайте мъртвите от гроба,това бяха честни и точни хора.Мир на праха им, сега вече няма такива за съжаление.А тоя от Пловдив да си ходи там,тука няма място,ще пъди хората,с бодигардове и не знам какво.Простотия.Проданов,Валка разкарай го тоя "майна"...
    • 5
      Ел
      елмонтажник
      4 -5
      16:31, 24 юни 2016
      Иване, Калин Проданов е сина на Кирил Проданов. Нали така, нещо се бъркаш ти! Кирил Проданов, да не му повдигаме костите, получи инсулт и сина му пое нещата с уличното осветление. И съм в час толкова много с фамилията Проданови, че си нямаш представа, бедна ти е фантазията.Та искам да ти кажа, че си много далече от информацията за тези хора. Така, че не се прави на знаещ и информиран. И не се съмнявай в думите ми! Фамилията Проданови са играчи на хасковска сцена от дълги години. Задкулисни, дърпат конците за много неща, кютат си, не се появяват в светлината на прожекторите, трупат си парички и не им пука за нищо.
    • 6
      Ив
      Иван
      2 -2
      18:43, 24 юни 2016
      НЕ, ти се бъркаш!!! Кирил Проданов е управител на "Сити Път" и той поддържаше уличното осветление в Хасково, никакви кости на никой не повдигам, вземи влез малко в час, чиче и не се излагай повече като не си сигурен в нещо! Има интернет, има гугъл, чукни, провери малко и не се излагай повече ако обичаш...
    Последни новини