От х:

Днес в x:

Без скици при имотни сделки и евросубсидии от 2018 г.

С дигитална кадастрална карта чиновниците ще ги проверяват служебно

Край на мъките с ваденето на скици на имотите за изповядване на сделки, получаването на евросубсидии за обработване на ниви или за вадене на разрешително за строеж. Това ще стане възможно чрез въвеждането на дигитална кадастрална карта и довършването на започнатата още по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски 2001- 2005 г. реформа в кадастъра и имотния регистър, която предвижда преминаване от поименна (както е в момента) към поимотна система.

Това стана ясно от изявленията на министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на земеделието Десислава Танева във Варна. Там се провежда първата национална съвместна среща на екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на областните служби "Земеделие", които предстои да се обединят.

Промените са заложени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които се разглеждат на второ четене в парламента. Вносител е Министерският съвет.

Те предвиждат всеки имот да има електронно ЕГН, в което да се види историята му – всичките собственици и евентуални тежести. Към днешна дата едва 22% от страната има кадастрално покритие.

За целта ще бъдат инвестирани 12 млн. лв. по европроект, финансиран от оперативна програма "Добро управление". С тях до 2 години страната трябва да бъде покрита на 90% с дигитална кадастрална карта.

Реформата по създаването на единния кадастър е предизвикателство за екипите на регионалното и земеделското министерство, но е необходимост, която в годините дълго време е отлагана, именно поради тежката задача това да се извърши, заявиха Павлова и Танева.

Реформата

"Реформата цели всеки един гражданин да може да получава информация на едно гише, независимо дали ще отиде до общинските служби по земеделие или в службите на кадастъра", каза Павлова.

Тя обясни, че ако имате имот във Видин, а живеете във Варна, няма да има нужда да ходите до Видин, за да си получите скицата. Това може да се случи, като я заявите с електронен подпис онлайн или да я получите в общинската служба по земеделие в града, в който се намирате.

"От тук нататък нито една общинска или държавна институция няма да има право да изисква на гражданите и бизнеса скиците. Ще трябва общините и институциите да ги изискват по служебен път, а не да карат хората да ходят и да ги получават", каза Павлова.

Другата новост е, че се преминава от поименна към поимотна система. "Това означава, че както хората, така и имотите ще имат своето имотно ЕГН. Всеки един имот ще има своя идентификатор и ще пази данните за собствеността", каза Павлова.

Така всяко заинтересовано лице ще може да влезе в онлайн кадастъра и да види историята на даден имот, тежестите върху него и кои са му били собственици назад във времето.

С това се цели пълна прозрачност и сигурност на имота при покупко-продажба, ще се намалят споровете и конфликтите за имоти, както и ще се улесни наблюдението върху това как се управляват земите, обясни Павлова.

Промяната ще допринесе за опазване на неприкосновеността на частната собственост.

Изчистването на грешките

За реализирането на реформата в сектора ще бъде създаден един екип от 650 души.

Това са 340-те служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а останалите са от общинските служби по земеделие.

Според Павлова процесът няма да е лесен, защото картата трябва да се изчисти от грешките и доразвие. Именно за това се отпускат 12-те млн. лв. по програма "Добро управление".

Средствата ще се използват за замервания, развитие на кадастралната карта и изчистване на грешките, за да може да има верни данни в общия кадастър. Срокът за изпълнение на европроекта ще бъде две години, през които трябва да бъде постигнат търсеният резултат, каза Павлова.

Земеделският министър Десислава Танева предупреди, че реформата ще срещне съпротива от заинтересовани страни. Тя не уточни кои са те, но най-вероятно става въпрос за големите фермери, които доскоро получаваха земеделски субсидии от над 300 000 евро и заради които Европейската комисия наложи таван на директните плащания.

Ефектите – отпадат бумагите и чакането на опашки

Най-големият ефект от реформата, ако стане факт, ще бъде за земеделските стопани, стана ясно от обясненията на Танева.

"Промените ще доведат до много по-облекчено обслужване на бенефициентите в сектор "Земеделие", във всички 242 общински служби, защото всичко ще става в реално време", каза тя.

Службите по земеделие ще разполагат с всички административни задължения – установяване правата за ползване на нивите – договори, споразумения, аренди. Ще имат и достъп до скиците и картите.

Ефектът - "обслужването трябва да стане по-бързо, по-добро и изключително по-точно, което е гаранция за справедливото и принципно прилагане на правилата на подпомагането", каза агроминистърът.

Тя съобщи, че 20 милиона правни основания са регистрирани по директните плащания за Кампания 2016 г. за 12 млн. имота. От тях над 81% са в картите за възстановена собственост и над 18% в кадастралните карти.

"Близо 4760 землища са администрирани от Областните служби по Земеделие, 114 00 са бенефициентите по директни плащания", каза Танева.

По думите й чрез въведените промени по отношение на разпределението на директни плащания, целящи субсидия да получават само бенефициентите, които имат правно основание, е получена "изключително точна картина за всяко землище".

Новите правила за подпомагане на земеделските стопани с въвеждането на правните основания се прилага за първи път през тази кампания.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини