От х:

Днес в x:

Прокуратурата атакува общинска наредба, която дере с двойни такси

След проверка на Върховна административна прокуратура /ВАП/, Окръжното обвинение в Хасково е поискало от съда обявяването за нищожна на т.нар.такса “предварително съгласие“ за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд в Общинската наредба. Това беше съобщено днес на официалния сайт на Прокуратурата.

Разпореждането на ВАП за проверки на общинските наредби е обхванало 22 общини в страната. Освен за Хасково, от съда е поискано обявяването на още 16 общински наредби за нищожни, заради събирани незаконни такси.

Проверките са тръгнали след като от окръжните прокуратури в страната са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на норми от общински наредби, незаконосъобразно регламентиращи задължения за заплащане на такси за т. нар., „предварително съгласие“

В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети в общините в страната е регламентирана местна такса, без законова основа, като гражданите и организациите незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест.

Според ВАП според чл.141, ал.4 от Конституцията общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон.

Според чл.30, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд, включително в посочените случаи за земите от общинския поземлен фонд, се заплаща местна такса, определена от общинския съвет.

В нарушение на законовия регламент от общинските съвети са регламентирани такси и за получаване на т. нар. „предварително съгласие“, получаването на което е само етап от промяна на предназначението и по този начин се достига до положение да се дължат две плащания в една процедура.

Това е в противоречие и с изискванията на чл.7, ал.1 и чл.8, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата „предварително съгласие“, и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината.

Общините, в които общинските съвети са регламентирали тази незаконосъобразна такса са освен Хасково и : Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини