От х:

Днес в x:

Масовото унищожаване на чревните микроорганизми поболява човечеството

Причина за лошото психическо и физическо здраве на човечеството е масовото унищожаване на микрофлората на стомашно-чревния тракт през антропогена (епохата, в която човешкият вид доминира на планетата). Доклад за това огласен на годишната конференция на Американското общество на микробиолозите, съобщава New Scientist.

Селското стопанство, съвременния начин на хранене, санитарните и хигиенни навици в наши дни, а също масовата употреба на антибиотици сред хората и хивотните - това са главните виновници за рязкото намаляване на разнообразието на микроорганизми в стомашно-чревния тракт на човека. Измирането на бактериите започнало преди около 350 хил. години, когато хоминидите се научили да използват огън, смята авторът на доклада Майкъл Джилингс (Michael Gillings) от австралийския университет Макгуайър в Сидни..

Термичната обработка на храната дава възможност да се извлекат от нея повече калории. Така мозъкът на човека станал по-голям, а стомашно-чревният тракт се скъсил. "Колкото по къси са червата, толкова по-малко място има за микрофлора", казва Джилингс.

Следващият спад се случил преди около 10 хилядолетия, когато хората станали земеделци. Тогава започнали да се хранят със сравнително еднообразна храна, микрофлората в стомашно-чревният тракт още намаляла.

С развитието на животновъдството в наши дни картината сериозно се променя. В момента на Земята най-многобройните животни са прасета, говеда, овце и домашни птици. Ако преди 12 хилядолетия 97% от стомашните и чревни микроорганизми живеели в организмите на огромно разнообразие диви животни, то към 2000 година този показател е 3%, а останалите 97% са в организмите на домашните животни и хората.

Решаващият удар по микроорганизмите, които едва в последно време биват наричани добри и полезни, нанесла промишлената революция през 19-20 век. Тогава микроорганизмите били идентифицирани като причинители на болести, след което хигиената придобила извънредна важност, както и санитарните навици. Накрая с появата на антибиотиците радикално бил съсипан микробиома на човека. Това твърде бързо изчезване на микроорганизмите, които са еволюирали заедно с човека в течение на стотици хиляди години, довело до масово затлъстяване, астма, псориазис, различни заболявания на червата и даже, според Джилингс - до някои психически разтройства. Това трябва да се промени, начинът ни на живот може да бъде променен, смята авторът на долкада.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини