От х:

Днес в x:

Учителският синдикат си иска 10-те процента увеличение

Изображение 1 от 3

    Синдикатът на българските учители (СБУ) ще настоява пред Министерството на образованието за промяна на правилата, по която се съставят делегираните бюджети на училищата. Това заяви в Хасково председателят на синдикалната учителска организация Янка Такева.

    Според СБУ, освен формиране на сумите на база на брой деца в паралелките, като основополагащи при разпределянето на парите трябва да бъдат включени и още два компонента - брой на паралелките в училище и качество на образованието според резултатите на учениците.

    Върху тази основа ведомството, водено от министър Меглена Кунева, трябва да разработи и новите критерии за делегираните бюджети, посочи Такева. Тя е категорична, че въпреки коментарите и породилите се недоразумения по темата, СБУ ще се бори 10-процентното увеличение на учителските заплати, подписано с МОН в Колективния трудов договор за системата на народната просвета, да стане реалност.

    Обявеното увеличение от образователния министър пред близо 12 000 учители по време на събора им в неделя, разбуни духовете, тъй като се разбра, че ръстът във възнагражденията на преподавателите и педагозите не е договорен нито с министър-председателя, нито с финансовия министър Владислав Горанов.

    Такева определи ситуацията като недоразумение и посочи, че проблемите са само в комуникацията, но все пак коментира, че има резерви за увеличението през следващата година. „Подписахме КТД по правилата. Направихме го по-рано, защото колегията излиза в отпуск, освен това и за да се впишем в сроковете в началото на август, когато започва бюджетната процедура за 2017 година и така да заявим нашите претенции“, посочи още Янка Такева.

    Около 160-168 млн.лв. ще са необходими за увеличението, заедно със социалните осигуровки и допълнителните плащания, договорени в КТД, подчерта шефката на СБУ.

    В бюджета за следващата година за образование ще трябват да бъдат отделени още около 368 млн.лв. повече от 2016 година, посочи Такева. Тези пари са необходими за предвидените реформи в образователната система. Тя припомни, че от 1 август с влизането в сила на новия закон за училищното образование, в сила ще е изплащането на 10 брутни заплати за учителите, които се пенсионират и 10 заплати и половина за пенсиониращите се членове на СБУ.

    Освен това около 5 млн.лв. са необходими, според синдиката, за поддръжка и ремонт на училищните автобуси, които почти навсякъде в страната са доста стари.

    Около 4 млн. лв. е сумата, нужна за подмята на печатите и табелите на детските градини и училищата, които вече ще се наричат по нов начин. ОДЗ-тата например ще са вече само Детски градини, ще има промяна и в наименованията на професионалните гимназии.

    Освен това от СБУ настояват и за увеличаване на училищните автобуси, той като предстои закриването на 127 училища, което ще направи още по-рехава училищната система и ще увеличи транспортните разходи. Председателят на СБУ излезе и с призив към правителството да даде приоритет през следващата година на образованието пред здравеопазването. Такева посочи, че според нейни изчисления, от 90-те години на миналия век до днес сферата на здравеопазването е получила 20 пъти повече от образователната система.

    В зала „ Марица“ на Областната администрация в Хасково, където участва в дискусионен форум по въпросите на гражданското образование и ЕС, със съорганизатор Фондация „Европейски институт", Такева посочи, че в България, за разлика от другите държави в общността, много рядко се провеждат квалификации на учители само по гражданско образование. Затова от СБУ ще настояват в обучението на бъдещите педагози в университета да влязат още шест дисциплини, които по думите й ще са важни и в бъдеще - екология, информационни технологии, чуждоезично обучение, работа в екип и възрастова психология. Такева посочи, че преподавателите от бъдещето в момента учат по учебни програми от 1995 година, което е тревожен факт за българската образователна система.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ek
      Ekjwirdij
      10 -1
      21:32, 23 юни 2016
      Специални благодарности на Янка Такева за "кафемашината"! Или трябва да кажем - за КАНАТА!
    • 2
      Хм
      Хм
      15 -6
      21:35, 23 юни 2016
      А вие сигурни ли сте, че тия баби на снимката са учителки! Да не са некви социално слаби или пътуващи.
    • 3
      Ег
      Ега ти и законите
      11 -1
      22:04, 23 юни 2016
      И по кой закон - настоящият или предстоящият се дава разрешение да се назначават разни прости селянки за директорки на училище. На някои амбициозни бакшишки бизнеса не им стигаше, половината град заграбиха - и пак малко! Та решиха на ново поприще да се доказват! Но се оказа, че няма как уважение и обич да спечелят! Това с нервни изблици, променливи настроения и дивашки приказки няма как да стане!
    • 4
      98
      9865
      19 -2
      23:16, 23 юни 2016
      Синдикатите трябва да вземат участие в това директорите да имат мандат. Време е част от тях да напуснат директорският стол той не е вечен и за помощ. директорите.


    • 5
      Да
      да ама не
      14 -1
      07:14, 24 юни 2016
      Тия синдикати са символични паравани. Нали така наречените синдикалистки пак от доректорката на училището зависят - и норматив часове и работно място. Прибират ни само членския внос, а пък как се злоупотребява с хората и със задълженията им, с работното време и с кодекса на труда - това не подлежи на обсъждане! Да не говорим, че някои синдикалистки все гледат пред директорката да се набутат, да представят чуждия труд за свой, да се мазнят или лични подаръци на директорката да подаряват. Че малко са й приходите от половината град, ами и те нещо да подадат! Мафията по училищата е несравнима дори с италианската коза ностра!
    • 6
      Пе
      Пенсионирайте ги най-сетне!
      2 -1
      12:05, 26 юни 2016
      Стига с тези директори и пом.директори в пенсионна възраст, дето не спират да командват и да се слагат на управляващите. Гонят и потискат можещите и правят всичко възможно, за да се освободят от тях. А на младите пък, дето почти ги няма, отнемат свободомислието и предприемчивия дух. Застояло блато, в което отгоре са само царуващите непенсионирани сребролюбци. Време е да се променят нещата. Обеща го лично министърката, а пък си е и по закон така, но законите трябва да важат за всички, не само за редовите учители, които въпреки всичко работят. Не трябва те да берат срама на посредствените, дето напират да стават повече.
    Последни новини