От х:

Днес в x:

Турция и Израел обявяват на 26 юни споразумение за възстановяване на отношенията

Турция и Израел ще обявят тази седмица споразумение за нормализиране на отношенията, с което ще се сложи край на шестгодишна дипломатическа криза, съобщава „Франс прес”.

Припомняме, през 2010 година израелски командоси атакуваха в международни води хуманитарен конвой за Газа с активисти от "Флотилията на свободата на Газа". На кораба „Мави Мармара" бяха убити 9 турски активисти ( 8 турци и един гражданин от турско-американски произход). Конвоят се опита да пробие наложената от Израел морска блокада над Газа.

Турският вестник „Хюриет” пише, че двете страни ще обявят споразумението по време на финалните разговори на 26 юни. Анкара и Тел Авив се очаква да постигнат компромисно споразумение за частично вдигане на израелската блокада на Ивицата Газа.

Израел вече като цяло изпълни други две условия на Турция за нормализиране на отношенията – официално извинение и компенсация за семействата на убитите. Третото искане на Анкара е вдигане на израелската блокада над Газа, което се оказа и най-голямата пречка в продължаващите вече няколко години преговори.

Според условията по договора Израел ще позволи довършването на така нужната болница в Газа, както и строителството на нова станция за превръщане на морска вода в питейна.

Еврейската държава наложи блокада на Газа през юни 2006 година, след като палестински екстремисти отвлякоха израелски войник. Ограниченията бяха разширени, след като година по-късно „Хамас” пое контрол над полуанклава.

Турското издание отбелязва още, че Турция ще прати хуманитарна помощ на Газа, но не директно, а през израелското пристанище Ашдод.

Официално споразумението между двете държави ще бъде подписано през юли, след което ще изпратят свои посланици и напълно ще възстановят отношенията си.

Според израелския вестник „Аарец” израелските и турски преговарящи делегации ще се срещнат в европейска столица на 26 юни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини