От х:

Днес в x:

Кола бомба уби йордански войници край бежански лагер близо до границата със Сирия

Кола бомба е убила няколко йордански войници и е ранила други край бежански лагер близо до границата със Сирия, съобщиха от йорданската армия, цитирани от „Франс прес”.

„В 5:30 часа сутринта (местно време, 4:30 часа българско) кола бомба експлодира в района на Рукбан до сирийски бежански лагер, убивайки и ранявайки няколко йордански войници”, се посочва в кратко съобщение.

От йорданската армия уточниха, че са унищожили няколко "вражески" превозни средства на границата, но засега не желаят да дават повече подробности, което щели да го сторят по-късно през деня.

Атаката е станала в затънтен пустинен район в североизточната част на кралството, където десетки хиляди сирийски бежанци са потърсили подслонв импровизиран лагер точно от другата страна на границата между двете държави.

Обострянето на 5-годишната война в Сирия предизвика нов наплив на бежанци в района през миналия месец, като почти 5 500 души са пристигнали в Рукбан в рамките на няколко дни в началото на май.

Йордания твърди, че приютява близо 1,4 млн. бежанци, от които 630 хил. са регистрирани от Организацията на обединените нации.

Йорданските власти са задържали стотици бежанци в лагер в ничия земя извън Рукбан, за да бъдат проучени заради опасения, че имат връзка с терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”), която контролира обширни територии от Източна Сирия и съседен Ирак.

Йордания е водещ член на предвожданата от САЩ коалиция, сражаваща се с ДАЕШ и е била мишена на нападения на терористите в миналото.

Йордания извършва въздушни удари срещу ДАЕШ в Сирия от 2014 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини