От х:

Днес в x:

До края на юни Брюксел отпуска 1 млрд. евро на Турция за бежанците

До края на месеца Европейската комисия (ЕК) ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на Европейския съюз за бежанците в Турция. Новината бе съобщена от зам.-директора на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Оливие Ониди като отговор на питане от турска делегация депутати от турския парламент (Меджлиса).

Турските депутати обявили: "Все още чакаме 3-те млрд. евро, които са необходими, за да създадем условия за живот на бежанците. Договорите са подписани, но все още чакаме тяхното изпълнение."

Представителят на Европейската комисия ясно подчертал, че отпусканият 1 млрд. евро са пари от общоевропейския бюджет, но има сериозни проблеми със събирането на останалите 2 млрд. евро, които трябва да дойдат от държавите членки.

Депутатите от Меджлиса припомнили, че вече над 3,7 млн. мигранти са влезли на територията на Турция и се намират в нейни бежански лагери.

Срещата в Брюксел е безпрецедентна, защото за първи път на едно място се събират представители от парламентите от Гърция, Турция и страните от Западните Балкани след сериозното изостряне на бежанската криза в региона.

Дискусията е била доста остра, особено между представителите на Македония, Гърция и Турция. Те си разменили много взаимни обвинения, но всички били единодушни, че не трябва да се строят стени между държавите, защото са скъпа инвестиция, която не води до резултат. Срещата ясно показа, че има много нерешени проблеми и тлеещо напрежение между страните по т.нар. Балкански маршрут на миграцията.

Гръцките депутати акцентираха върху затварянето на границите по Балканския маршрут, което е много голям проблем за страната. "Поне 37% от пребиваващите в Гърция бежанци са деца", каза гръцки депутат. 

От своя страна евродепутатите критикуваха Европейската комисия, че е допускала прекалено дълго държавите членки да не бъдат солидарни, напразно надявайки се, че миграционните потоци няма да нараснат толкова много.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини