От х:

Днес в x:

Борисов: Не се говори за скок на заплати в средата на годината

Премиерът Бойко Борисов отново критикува идеята на вицепремиера си и образователен министър Меглена Кунева за увеличението на учителските заплати. В неделя на Националния учителски събор в зала Арена Армеец тя анонсира вдигане на заплащането на учителите с 10 %. Последва реакция от страна на премиера и Министерството на финансите. От нея стана ясно, че от МОН не са водили разговори за увеличение на заплащането. 

"По средата на годината не се говори това нещо, да приемем, че това е добро пожелание", каза Борисов при посещение в Димово, където инспектира ремонта на Главен път Е-79. В понеделник той обясни, че за подобно увеличение ще са необходими 250 млн. лв.

„За да говорим на тази тема, първо трябва да дойде краят на годината, за да видим всички баланси. По средата на годината – юни месец, не се говори това нещо. Не е говорено с нас на тази тема. Разбира се, за да не сме толкова недружелюбни, винаги с финансовия министър сме искали колкото може повече да се дава за образование, за здравеопазване. Видяхте колко много пари военните пожелаха за ескадрили за кораби. Именно затова е бюджетът, именно затова се приема в парламента – народните представители казват, след като ние предложим, кое всъщност от всичко, което е необходимо”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".   

„За да бъдем добронамерени, нека да приемем, че това е едно добро пожелание. В нашите си разговори с финансовия министър сме знаели, че това, което може и намерим като повече, ще го дадем за учителите”, каза Борисов. „Приемам, че казаното от г-жа Кунева пред толкова хора е искала да покаже, че има грижа за тях. И то действително има“, заяви премиерът като посочи отпуснатите допълнително осигурени средства през миналата година в отделни сектори.

Борисов каза, че ще бъдат търсени варианти за увеличение на заплатите, но моментът не е дошъл. „Ако всеки министър излезе и каже: „Аз искам за отбрана“, другият да каже – за полицаите или пожарникарите, третият – за учителите, четвъртият – за здравеопазване, цялата система ще се разбърка. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам“, каза още премиерът Борисов. 

Според него, ако всяко предишно правителство е построило по един път, докато е управлявало в мандата си, сега в бюджета е щяло да има средства за по-високи заплати и по-високи пенсии. Борисов каза, че Северозападна България е една прекрасна част от страната, но за съжаление е изоставена. „Има ли път, ще дойдат инвеститорите. Направим ли детските градини и училищата, ще останат и младите хора”, каза още премиерът.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини