От х:

Днес в x:

Сенатът на САЩ отхвърли четири предложения за контрол на оръжията

Републиканската партия и Демократическата партия в Сената на САЩ не успяха да постигнат съгласие за прокарване на серия от мерки за контрол на оръжията след стрелбата в Орландо, съобщава СиЕнЕн.

Това е последният от поредицата провалени опити да се затегне контролът над оръжията в САЩ.

И двете партии предложиха мерки за разширяване на проверките на лица, желаещи да закупят оръжие, както и предотвратяване заподозрени терористи да се сдобият с оръжие.

Но двете партии спорят помежду си за ефективността на предложените от тях ограничения, доказвайки, че двете страни нямат желание да отстъпват от позициите си по въпроса за оръжията, което продължава от години.

Резултатът от гласуването се очакваше.

Сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, който предложи една от двете мерки на Демократическата партия, реагира гневно след отхвърлянето й.

Общо 4 проектопредложения бяха отхвърлени от сенаторите – две на демократите и две на републиканците.

Днес се очаква да бъде внесено пето проектопредложение за разглеждане, инициирано от републиканския сенатор Съзан Колинс. Има известен оптимизъм, но все още не е ясно дали ще бъдат прокарани тези мерки.

Междувременно социологическо проучване на CNN/ORC показва, че повечето американци от двете партии подкрепят увеличаване на контрола над оръжията.

90% от републиканците, 85% от демократите и 83% от независимите подкрепят забрана продажбата на оръжия на лица, включени в терористични списъци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини