От х:

Днес в x:

Япония удължи живота на два над 40-годишни реактора

Японският ядрен регулатор съобщи, че удължават живота на два над 40-годишни реактора с още 20 години. Това е първото подобно изключение след затягане на мерките за безопасност заради инцидента с АЕЦ „Фукушима” през 2011 година, съобщава „Франс прес”.

Природозащитната организация „Грийнпийс” разкритикува решението, отбелязвайки, че се пренебрегват рисковете при земетресение.

Япония спря работата на десетки реактора след земетресението с магнитуд 9 по Рихтер, което предизвика цунами на 11 март 2011 година, ударило АЕЦ „Фукушима”. Това е най-тежкият ядрен инцидент след „Чернобил” през 1986 година.

Спирането на реакторите принуди бедната на ресурси Япония да използва изкопаеми. Премиерът Шиндзо Абе обяви, че ядрената енергетика е важна за икономиката, настоявайки за подновяване работата на централите.

От ядрения регулатор подчертаха, че първи и втори реактор на централата Kansai Electric's Takahama могат да работят още до 20 години, защото отговарят на критериите за безопасност.

Реакторите са спрени от 2011 година.

Решението за удължаване на живота на първите два реактора идва, след като през март районен съд нареди временно да се спрат трети и четвърти реакторна същата централа, която се намира на 350 километра западно от Токио. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини