От х:

Днес в x:

Манолова предложи 0% ДДС за дарени храни

Омбудсманът на България Мая Манолова официално предложи да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година. Тя бе подкрепена от БЧК и браншовици.

Заедно с браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, БАБХ и Асоциацията на ресторантьорите даваме старт на кампанията за стимулиране на дарението на хранителни продукти, обяви Манолова по време на пресконференция, на която бе дадено началото на инициативата „Всеки ден - Великден“. 

Тя припомни, че инициативата е продължение на успешно реализираната през април кампания от „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, която бе организирана от същите институции - браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, БАБХ, Българска хранителна банка и БЧК. 

БЧК реши веднага да подкрепи кампанията за отпадането на ДДС за дарените храни, защото ние считаме, че чрез реализирането й ще се подкрепят усилията на правителството да решава един много сериозен социален проблем, без значение кое е правителството каза председателят на БЧК Христо Григоров.

Чрез стимулирането на даренията на храни ще възпитаваме младите поколения в дух на уважение към храната, каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите 

Манолова припомни, че бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева. Тя допълни, че още тогава организаторите са поели ангажимента да превърнат инициативата в целогодишна практика. 

„Поехме ангажимент да превърнем дарителството от кампания в ежедневие, затова нарекохме тази кампания „Всеки ден - Великден“, защото нейната цел е да направи дарителството ежедневна дейност“, заяви Манолова, цитирана от "Фокус". 

По думите й кампанията е не само срещу глада и бедността в България, но и ще се стреми да стимулира доброволчеството, състраданието и дарителството в българското общество. 

„Според данни на Националния статистически институт годишно у нас се изхвърлят близо 700 000 тона храна“, подчерта Манолова. Тя добави, че в същото време близо 50% от българските граждани се намират в риск от бедност или социално изключване, а над 40% от българите живеят в изключително тежки условия. „Най-засегнати от това са пенсионерите и децата. Една трета от тях са деца, които живеят в бедност и се хранят по-зле от всичко свои връстници в Европа“, коментира омбудсманът. 

„Защо храната се изхвърля, а не се дарява? Отговорът е: защото производителите и търговците на храни нямат стимул за това“, посочи тя и даде пример с това, че на търговците излиза в пъти по-евтино да унищожават хранителните продукти, вместо да ги даряват. 

Предложението ни е до финансовия министър, защото това е правилната процедура и параметрите на тази процес да бъдат заложени в бюджет 2017 година“, обяви тя.

„Готови сме да се включим с работна група към Министерството на финансите“, допълни Манолова. 

Тя не за първи път предлага тези законови промени, но среща твърд отпор от финансовото министерство. От ведомството на Владислав Горанов смятат, че недобросъвестни фирми биха се възползвали от промените и могат да укриват данъци.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини