От х:

Днес в x:

В Техеран е осуетен ”най-големият” терористичен заговор

Иранското разузнаване е осуетило "най-големия терористичен заговор", организиран някога срещу Техеран и други ирански големи градове.

Това съобщи иранската държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Според информация на Министерството на разузнаването няколко заподозрени са задържани и са конфискувани боеприпаси и бомби. Имената на арестантите не се посочват, но в съобщението те са наречени "такфири", както на арабски и фарси пренебрежително са назовавани радикалните сунити, които смятат другите мюсюлмани за неверници. 

Властите на шиитски Иран често наричат "такфири" последователите на сунитската радикална групировка "Ислямска държава", но не е ясно дали в случая става дума за членове на терористичната групировка, която завзе територии в Ирак и Сирия.

Секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани заяви пред иранската агенция Фарс, че бомбените атаки са били планирани за свещения месец Рамадан, предаде Би Би Си. 

Иран помага на правителствата на Сирия и Ирак в борбата им срещу "Ислямска държава" и е предупредил, че може да има нападения на екстремисти на негова територия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини