От х:

Днес в x:

Върнаха влак в Гърция заради съмнение за трафик на бежанци

Българските гранични власти са върнали влакова композиция в Гърция заради съмнения за трафик на бежанци.

Това е станало след проверка на жп гара Кулата в събота около 18.00 часа, съобщи БНР. 

По време на работата на българските и гръцките граничари от запечатаните вагони на товарен влак са били чути гласове на хора. Композицията е пътувала от Гърция за България, а вагоните са били пломбирани.

Заради това е взето решение влакът да не бъде допуснат на наша територия, информират от "Гранична полиция".

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви при посещението си в Дивотинския манастир днес, че границата е спокойна, постовете са засилени, залага се и на дипломацията. 

"Надявам се писмото на външния министър и моя до Европейския съвет да включим тази точка. Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията. Колкото повече време минава, показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая идва при мен сметката", заяви Борисов. 

Коментарът му е по повод информацията от миналата седмица, че Анкара отказва да приеме мигранти без обяснение. От турската държава обаче така и не потвърдиха съмненията, че едностранно е спряно споразумението с България за реадмисия на бежанци, стана ясно преди дни. 

Някои свързаха турската позиция с отказа на България да се включи в общ военен флот в Черно море. За такава връзка обаче също няма потвърждение.

В началото на май България и Турция подписаха протокол за прилагане на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия от края на 2013 г. (като част от споразумението на ЕС с Турция). Така България стана първата държава - членка на съюза, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора. 

65,3 милиона бежанци по света за година 

Бежанците и разселените хора по света, бягащи от конфликти и репресии, са достигнали рекордните 65,3 милиона през 2015 г., съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците. Малко над половината от общия брой бежанци са деца. 

Миналата година 3,2 милиона души са поискали убежище в индустриалните държави. Данните сочат, че един от всеки 113 души по света днес е кандидат за убежище, вътрешно разселен или бежанец. Всяка минута 24 души стават бежанци или разселени. 

Върховният комисар Филипо Гранди, посочва, че ужасяващ брой бежанци и мигранти загиват в морето всяка година. На сушата хората, бягащи от войната, не могат да продължат пътуването си, защото границите са затворени, добавя той в доклада. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини