От х:

Днес в x:

Борисов научил от медиите за увеличение на учителските заплати

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е обсъждал с финансовия министър възможността учителските заплати да бъдат увеличени с 10% и изрази резерви, че има пари.

Вчера, при подписване на колективния трудов договор между Министерството на образованието и синдикатите, просветният министър Меглена Кунева заяви, че всички ще работят за 10-процентно увеличение, считано от 1 януари 2017 г.  Тя се разбрала с Владислав Горанов, че за догодина образованието ще е приоритет.

В договора беше записано, че двете страни се ангажират в обсъжданията на новия бюджет да работят за 10-процентно увеличение на основната работна заплата и на 20-процентно увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове. 

Помолен за коментар, днес Борисов призна пред журналисти, че такива разговори с него не са водени, но допълни, че "ако те двамата са говорили, значивсичко е наред". 

"Аз от вас научавам. Тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема. На 2 милиарда (заплащането на учителите сега плюс осигуряването - б.р. ) - 10% са над 250 милиона на година", изчисли премиерът, цитиран от БНР. 

В отговор на въпрос има ли държавата тези пари, той отговори: 

Аз не ги знам да ги има". 

По думите му обаче, при него министрите всеки ден си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите, цитира го и правителствената информационна служба. 

„Това го правеше тройната коалиция преди това. Излиза уважаемият приятел Йовчев (бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев - б.р.) и казва: С 200 млн. вдигаме заплатите на полицаите. Чобанов като финансов министър не потвърждава това, защото ги няма парите.Идваме ние и с 200 млн. плащаме повече”, даде пример премиерът. 

В колективния трудов договор беше разписано още обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г. 

От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители ще се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния става 30 лева. В договора също така бе записано, че работодателите поемат 100 процента от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози. 

Средствата за представително облекло на учителите ще се увеличават на 360 лева. 

На границата - спокойно

Премиерът коментира и темата за бежанската вълна. По думите му сега границата е спокойна, след като засилили постовете и вложили и дипломация. 

"Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията. Колкото повече време минава, показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент", заяви Борисов.

По темата за решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“ премиерът заяви, че се случва това, за което е предупреждавал още през 2006 г.

Бойко Борисов участва заедно с патриарх Неофит в църковния празник Свети Дух в  Дивотинския манастир "Света Троица" край Банкя. Двамата честитиха на миряните, като отбелязаха вложените средства и обновените сгради на Светата обител.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини