От х:

Днес в x:

Проблемите в образованието ще се решат с финансиране

Колективният трудов договор беше подписан след учителския събор. Ще работим за плавно покачване на доходите във всички от сферата на образованието. От 1 януари ще има 10% увеличение на учителските заплати, а от 1 август с 10 заплати трябва да се компенсират всички, които напускат това поприще.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, който посочи, че средствата са от държавния бюджет. Той поясни, че извън договора има още много средства по оперативна програма. Те ще достигат до всеки един учител, като сумата е в размер на 150 млн. лева за две години.

"Проблемите са много и няма как да бъдат решени без финансов ресурс. Пътят е към необходимата промяна за лесно и практично обучение на учениците. Стандартите няма да разрешат проблемите в образованието ни. Има много иновативни методи, които трябва да стигнат до всеки преподавател", добави Диян Стаматов в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Според Пламен Иванов, който е главен експерт в Синдиката на българските учители, в новия договор има заложени параметри с много дорби характеристики.

"Адмирираме поемането на ангажимента от МОН да се борим заедно средствата за образование да бъдат значително повишени. Чухме от министър Кунева и уверение от финансовия министър това да се случи. Договореното трябва да се случи, защото иначе се получава напрежение", коментира гостът и сподели притесненията на учителите:

"Притеснението идва от финансовото обезпечаване на тези допълнителни договорености. Винаги имаме проблем от този характер, защото много често изникват допълнителни разходи. Има неясноти в образователната реформа, а притесненията са много, защото законът няма как да няма дефицити - предвидените 18 държавно-образователни стандарти не са факт, не можахме да усетим истинската съпричастност и ангажираност на държавата за тази реформа."

Пламен Иванов подчерта, че българският учител има нужда от уважение и признание на своя труд, а това няма как да стане без адекватно заплащане.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини