От х:

Днес в x:

Решението на Лукойл да се оттегли е политическо

Доста вероятно е "Лукойл" да се раздели с бизнеса си в страните от региона - България, Румъния, Италия и Холандия. Компанията ще бъде принудена от общата политическа среда и конюнктурата на енергийния пазар. Говори се за военнополитическо противопоставяне в Черно море и руските инвеститори няма да се чувстват добре в България и Румъния. Това коментира енергийният експерт Димитър Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него напускането на "Лукойл" ще е оптимистична новина за България. "Големият въпрос е как ще стане това, дали ще дойде западна петролна компания, която да изкупи тези рафинерии, или ще бъдат продадени на друга руска компания.", посочи той. В същото време експертът каза, че има и контрааргументи на напускането на "Лукойл" като инвестицията за 1,5 млрд долара в бургаската рафинерия. "Решението е политическо, а не толкова на базата на изследвания."

Иванов коментира и избора на нов състав на КЗК. Според него той, а не текущият, трябва да завърши проверката за картел при горивата. По думите на експерта проблемите на пазара у нас от една страна са, че цената на дребно нараства не много пропорционално спрямо цените на международните пазари, а от друга - регулациите.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини