От х:

Днес в x:

Прогноза: 72% от британците са ”за” оставане в ЕС

Вероятността британците да гласуват "за" оставане в Европейския съюз на референдума в четвъртък днес нарасна на 72%, сочи прогноза на букмейкъра Бетфеър.

За сравнение, в петък тази вероятност се е движела между 60 и 67%, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Това се случва на фона на други изследвания, които преди дни показваха данни, че привържениците на на Брекзит водят с 10 на сто.

Някои анализатори смятат, че обратът е настъпил следубийството на британската депутатка Джо Кокс, която защитаваше позицията за оставане в ЕС. Заради смъртта й кампанията преди референдума беше временно спряна, но днес продължава. 

"Излизането на Великобритания от ЕС ще има отрицателни последици за световната икономика. Ще бъде лошо за Обединеното кралство, за Европа и за целия свят, включително САЩ", заяви в същото време генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия в интервю за в. "Вашингтон пост". 

Изданието коментира, че може да се очаква ударна вълна, която да мине през цялата световна икономика и да създаде заплаха за инвестициите и търговията със САЩ на стойност над 1 трилион долара. 

"Страните от ЕС предупреждават Великобритания за Брекзит: Ще си платите, ако ни напуснете", пише пък в. "Ню Йорк таймс". 

Останалите страни от ЕС гледат на възможността за британско напускане на блока с неверие, трепет и безпокойство. Те обаче са и готови за ответен удар. Ако на референдума в четвъртък британците гласуват за излизане от ЕС, те могат да очакват твърд и безмилостен отговор, тъй като столици из целия континент са решени да откажат други страни да последват британския пример, казват европейски официални лица и анализатори. С други думи, Великобритания ще бъде накарана да страда заради избора си, отбелязва вестникът.

Поради други належащи проблеми, включително гръцкия външен дълг, мигрантската криза и тероризма, най-големите и силни европейски страни ще искат яснота и едва ли ще са склонни да търпят дълъг период на неведение след референдума. 

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск Великобритания ще преживее поне седем години изолация, докато траят мъчителни преговори за нови отношения с ЕС. 

Франция и Германия обсъждат дали незабавно да обявят обща инициатива за европейската сигурност, може би оперативен команден щаб, за да покажат, поне символично, че ЕС остава стабилен и ще продължи да напредва и без Великобритания, пише още изданието.

Германия обаче отхвърли някои идеи на ЕК да се реагира чрез по-бърза европейска политическа или фискална интеграция, тъй като осъзнава, че с испанските избори този месец и френските и германските избори догодина "повече Европа" не е това, което искат гласоподавателите

Твърденията на подкрепящи Брекзита британски политици, че останалата част от ЕС ще даде на Великобритания по-изгодни условия в ново търговско споразумение, ще се отхвърлят без колебание от европейските лидери, които не искат да правят допълнителни компромиси за страна, която им е обърнала гръб, казаха официални лица. Това ще гарантира, че британският пример ще обезкуражи други страни, които биха се изкушили също да си издействат специална сделка, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Гардиън" обръща внимание на решението на бившата зам.-председателка на Консервативната партия и член на Камарата на лордовете баронеса Саида Уарси да напусне кампанията на Брекзита.

Уарси заяви, че го прави заради публикуван миналата седмица плакат. Той изобразява мигранти и бежанци, редящи се на опашка на границата на Словения и носи надпис "Точка на пречупване". 

"Този плакат с "точката на пречупване" всъщност бе моята точка на пречупване да кажа, че не мога да подкрепя това. Нима сме готови да говорим лъжи и да разпространяваме омраза и ксенофобия само за да спечелим някаква кампания? За мен това отива твърде далеч", цитира "Гардиън" думи на Саида Уарси.

В. "Дейли телеграф" пък съобщава за участието на премиера Дейвид Камерън в предаване на Би Би Си с въпроси от публиката, в което той сравнява борбата си за запазване на Великобритания в ЕС с борбата на Чърчил срещу Хитлер

Камерън признава, че опитите за контролиране на имиграцията са се оказали "голямо предизвикателство" и се съгласява с вътрешната министърка Тереза Мей, че ако Великобритания гласува "за" оставане в ЕС, ще трябва да се въведат по-строги мерки за овладяване на мигрантския поток. 

Премиерът също казва, че британците все още са объркани по въпроса за членството на страната им в ЕС и заявява, че не е направил достатъчно за спечелване на колебаещите се избиратели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини