От х:

Днес в x:

Летният сезон започна с мъртво вълнение в морето

Силно мъртво вълнение, необичайно за това време на летния сезон, се появи по българското Черноморие, съобщиха спасители от плажовете в Бургас и Варна.

Резултатът от аномалията вчера са две удавени момчета. Братята Трайчо и Тихомир, на 19 и 20 години,намериха смъртта си във водите край плажа в Слънчев бряг. Те пристигнали няколко часа по-рано от София с група приятели и според свидетели влезли във водата, след като пили алкохол. 

Очевидци на инцидента разказаха, че момчетата влезли в морето около 11 часа - малко след като се появило мъртвото вълнение. Когато ги извадили, единият бил издъхнал, другият все още имал пулс, но не успял да се пребори за живота си.

"Едва трети ден съм на работа, а сулганът дойде“, каза пред "Труд“ старши спасителят на бургаския плаж Петър Русев. 

Той и колегите му смятат, че причината за появата на мъртвото вълнение може би енестабилното време.

„Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът“, обясни Русев. 

По традиция „мъртвакът“ идва около 2 август - Илинден по стар стил.

За сулган (мъртво вълнение - б.а.) предупредиха и от Варненско, където от течението са били спасени четирима души. Инцидентите се случили в събота, когато за първи път това лято се появи мъртво вълнение и на повечето постове бе вдигнат червен флаг.

„За щастие случаите бяха сравнително леки и не се наложи намеса на медицински екипи, но в неделя положението се влоши допълнително и затова навсякъде къпането е забранено“, обясни  Георги Есов, шеф на спасителите на варненските ивици. 

Той каза, че първо духнал силен североизточен вятър, който утихнал, а след часове пак се развилнял. Образувала се опасна комбинация от ветрови вълни и мъртвак.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини