От х:

Днес в x:

Археолози от БАН проучват светилище от ранга на Перперикон край с. Ангел войвода

Изображение 1 от 5

    Светилище от ранга на Перперикон, но само на около двадесетина километра от Хасково-край минералбанското село Ангел войвода, пробуди интереса на археолозите от БАН.

    В местността „Хасара” експедицията от учени вече започна проучването на уникален античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време.

    „Освен крепост, има и множество скални ниши, символичен гроб, имало е и църква, за което свидетелства олтар”, обясни за находките на първо четене ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ към БАН.

    Шефът на археолозите е обнадежден за реставрацията на олтара, който по думите му е добре запазен.

    „ Църквата е от края на IV-V век, когато е най-ранният период от приемането на християнството”, убеден е д-р Димитров. 

    В района на храма са намерени керамични съдинки и стъклени чашки, ползвани за църковни ритуали. На метри от църквата археолозите са започнали проучването и на ритуален гроб, до който се стига по изсечени стъпала.

    Под многобройните скални ниши има и огромен каменен диск, за който се предполага, че е слънчев часовник. Има и друга по-ранна теза за предназначението му. Според изследователски екип от преди няколко години, който специално беше край Ангел войвода за да огледа диска, той е да е древен календар.

    Сега обаче за първи път се прави цялостно проучване на комплекса, за който се смята, че е с огромни размери.

    „Поех предизвикателството, понеже имах информация за обекта от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер”, обясни доц. Здравко Димитров. Освен екипа от трима археолози, в разкопките като помагачи участват местни хора от Минерални бани и от близките села. 

    Проучването на светилището и крепостта „Хасара” могат да се превърнат в близко време в културно-исторически паметник не само от регионално, но и от национално значение, убедени са всички от експедицията. Доц. д-р Здравко Димитров има богат опит в подобни експедиции. Той е един от научните работници, които са работили от самото начало на проучванията на Перперикон и други важни исторически обекти.

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ja
      Jack Bauer
      3 0
      08:27, 18 юни 2016
      Пазете от гадните иманяри.
    Последни новини