От х:

Днес в x:

До 500 лева глоба за бране на липов цвят в Хасково

Изображение 1 от 2

    От 50 до 500 лева са възможните глоби за тези, които нарушат издадената днес заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов, с която се забранява ползването на цвят от липа за стопанска дейност, чупенето на липовите клони на дърветата в Хасково и общината.

    Градоначалникът разпорежда,нарушителите да бъдат санкционирани по реда на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Хасково и Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Хасково. Контрол по изпълнението на заповедта ще извършват звено КОРЗ, отдел "Екология" и Общинска полиция.

    Междувременно от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково също напомнниха, че нерегламентираното събиране на големи количества липов цвят от декоративната градска растителност по уличните платна на Хасково, на което сме свидетели през последните дни, е строго забранено.

    От екоинспекцията пускат „червена лампа“ още и за тези, които извозват и продават липовите цветове, без да имат съответните разрешителни за това или удостоверение за отглеждане, независимо дали го правят като физически или юридически лица.

    Ползване на лечебни растения в строителните граници на населените места общинска собственост се извършва въз основа на позволително, издадено от кмета на общината след заплащане на съответна такса.

    В позволителното са определени видът, количествата, районът и начинът на ползване на лечебните растения. Контролът в населените места се осъществява от кмета на съответната община, уточняват от РИОСВ.

    Освен това от инспекцията уточняват списъка на билкозаготвителни пунктове, които задължително обявяват дейността си при тях и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения и техния произход по позволително. На територията на РИОСВ – Хасково легитимни са 7 пункта за изкупуване на билки – в Симеоновград, с. Константиново,  и пет в Любимец.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Го
      гост
      23 0
      16:18, 16 юни 2016
      Че те не го берат, ами го метат
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      18 -2
      16:20, 16 юни 2016
      Всяка вечер по ул " Булаир " след 18:00 часа пада голямо метене , но не съм видял глобен ******* !
      Циганката бута количката с бебето по улицата около нея се гонят по - големите циганета ... Как толкова години не ги научихте , че метът ли тези боклуци ще ги глобявате жестоко
    • 3
      Не
      Незапознат
      10 -1
      18:27, 16 юни 2016
      Обърнете внимание на следното написано в статията:
      ''Ползване на лечебни растения в строителните граници на населените места общинска собственост се извършва въз основа на позволително, издадено от кмета на общината след заплащане на съответна такса.''
      Излиза че ако аз си платя мога да вършея из целият град с метлата и да си събирам
      липов цвят както намеря за добре без да спазвам някакви хигиенични норми и
      всичко ще е наред.Тоест в името на лесната печалба.Я ми кажете вие от общината,
      каква е разликата между вас и циганите?Освен че сте на власт а те не.Засега.
    • 4
      На
      наблюдателен
      9 -2
      20:43, 16 юни 2016
      Там е работата, че жените събирачи наистина метат наред, а преди тях мъжете им с арматурно желязо като гега се катерят и друсат липите, чупят клони и след това с метли се включват в този доходен бизнес.
      Къде е общинската и другата полиция и патрулките???? Всичко това се случва по икиндия когато е време за дрямка!
    • 5
      12
      123
      7 0
      21:38, 16 юни 2016
      даги хванат на алеята за кенана ,какво чупене пада и няма кой да ги глоби ,но пак имаме охранителна фирма с назначени пенсионери които за нищо не стават освен да се дръгнат кадето неги саръби ,, досетете се кой им плаща да ви слАДАК ЛИПОВИЯ ЧАЙ
    • 6
      Би
      Билка
      3 -3
      21:45, 16 юни 2016
      Ние,значи,живеем в "малка спретната къщурка с пет липи отпред" и всяка година си берем липов цвят.Нямаме намерение да се подчиняваме на кметска заповед.
    • 7
      Ik
      IKaR
      2 0
      05:21, 17 юни 2016
      Той да Има смелостта , от по горе изброените Институций да изкара кочана с актовете и да ошари БАБА или ДЯДО ....
    • 8
      Ли
      Липа
      3 0
      10:23, 17 юни 2016
      Прочетете Закона за лечебните растения и ще ви стане ясно. Всеки може да набере липа за лични нуждо до 1 кг. А позволителното е за бране на липа за търговски цели и е за точно количество,вид и начин на бране на аддената билка. Не пишете глупости!
    • 9
      Ха
      хасковлия
      1 0
      12:40, 17 юни 2016
      Тази сутрин, в 8ч30 , същата фамилия, която показвахте, че мете липов цвят, съвсем спокойно метеше и събираше в чували. Може би компетентните органи трябва да проверят пунктовете за изкупване и да замерят количеството прахоляк в предадения липов цвят. Да не говорим колко от изгорелите газове на колите се натрупва в цвета.
      Между другото има ли глобени?
    Последни новини