От х:

Днес в x:

Горещите напитки носят риск от рак, предупреждава СЗО

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация публикува предупреждение за канцерогенния ефект на горещите напитки - кафе, чай мате и др.

"Резултатите свидетелстват, че употребата на твърде горещи напитки е вероятна причина за рак на хранопровода и именно температурата, а не самите напитки са отговорни" за развитието на рак, казва директорът на агенцията Кристофър Уайлд.

Критичната температура на напитките, която се свързва в рака е 65 градуса Целзий. Течностите под тази температура са безопасни за човека, а над нея могат да носят риска от рак на хранопровода.

Особено горещи се пият чаят мате, кафето и другите напитки в Китай, Иран и Турция, както и в страните в Южна Америка - при температура около 70 градуса Целзий. Именно изследванията там показват, че рискът от рак на хранопровода нараства при тези температури, отбелязва СЗО.

Изводите се базират на метаанализ на над хиляда научни изследвания за кафето и чая мате за изясняване дали имат канцерогенен ефект. При анализа са взети предвид и рискови фактори като употребата на алкохол и тютюнопушене. От 1991 кафето и чаят мате са класифицирани от СЗО като "вероятни канцерогени за човека". Към тази група според последните предписания на СЗО вече стадат всички напитки с темпетратура над 65 градуса Целзий.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини