От х:

Днес в x:

Момичетата, които се превръщат в момчета на 12 години

Пубертетът е странен период за повечето от нас, но никой не преживява такава стряскаща промяна като децата „геведосе“ в Доминиканската република, които сякаш буквално променят пола си, когато достигнат юношеска възраст.

Във филмовата поредица на BBС Countdown to Life (“Обратно броене към живота“) Майкъл Мозли разказва за странния генетичен феномен, който се наблюдава при над 1 процент от момчетата, родени в Салинас – отдалечено село в югозападната част на Доминиканската република.

Децата „геведосе“ (guevedoce), което буквално означава „пенис на 12“ - наречени също и machihembras („първо жена, после мъж“) - изглеждат съвсем като момичета при раждане и биват възпитани по съответния начин – с рокли и кукли.

„Когато се раждат, те изглеждат като момичета, тъй като нямат тестиси и изглежда сякаш имат вагина – пише Мозли за британския в. „Телеграф“. „Чак когато наближат пубертета, тогава пораства пенисът и се спускат тестисите.“

След тази промяна, Геведосес израстват като нормално функциониращи мъже в общността, въпреки че някои дребни знаци издават биологичното им наследство.

„Освен, че имат малко по-малък размер, всичко работи нормално и Геведосес живеят обикновено живота си като мъже“ - пише Мозли. - „макар брадите им да са по-редки, а простата – по-малка.“

Не всички Геведосе променят името си след пубертета. Някои си остават с женски имена за цял живот. Подобно явление не е изолирано единствено в Доминиканската република – същото генетично състояние е наблюдавано и в Нова Гвинея, и в Турция.

В своя документален филм Мозли разговаря с Джони – мъж, който някога е бил отгледан като малко момиче на име Фелисита. Когато Фелисита навършва седем, хормоните постепенно донасят повече промени от тези, които повечето хора преживяват.

„Не се чувствах добре, не исках вече да нося пола и да си играя с момичетата. Исках да си играя с пистолети и с момчетата“ - казва Джони. Заедно с психологическите промени идват и физическите – порастват му тестиси и пенис.

Въпреки редовните подигравки в училище, Джони е бил доволен от трансформацията. „Никога не съм обичал да се обличам като момиче... Когато се промених, бях доволен от живота си.“

Откритието защо децата Геведосе преживяват тази радикална трансформация е открита от Джулиан Императо, ендокринолог от универтета Корнел в САЩ.

През 70-те години на 20.век Императо и колегите ѝ откриват, че причината за рядкото състояние е дефицит на ензима 5-α-редуктаза. Без него организмът не може да създаде мъжкия полов хормон дихидротестостерон – което предотвратява развитието на мъжки полови органи. До пубертета, когато повишените нива на тестостерон със закъснение разкриват мъжкия пол на децата Геведосе. Въпреки това „след раждането външните полови органи изглеждат приблизително като клитор и срамни устни“, пише Елизабет Кели за медицинския научен журнал на Университета Бъркли ISSUES.

Откритието на Императо е в основата на лекарството „финастерид“, което днес се използва от хиляди, ако не и милиони, мъже по света срещу с увеличението на простатата и мъжкия модел оплешивяване.

Колкото до 25-годишния Джони, той се надява скоро да срещне любовта на живота си, да се ожени, да има деца и „човек, който да бъде до мен в добро и лошо“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини