От х:

Днес в x:

Хасковлия приютява и храни бездомник от 10 години

    Хасковлия е приютил и хранил 75-годишния бездомник бай Райчо в продължение на 10-тина години. Името на благодетеля на възрастния човек е Ерол. Познава го цяло Хасково. Почти всеки собственик на автомобил е навестявал автоморгата му на пътя за Болярово да търси евтина част за колата си.

    Историята стана известна преди около два месеца, когато Ерол ми позвъни с молба да помогнем на възрастен бездомник. Бил лекуван в Кардиологията на хасковската болница, после го изписали и му показали вратата.

    „Бай Райчо живее при мен в един фургон, но човекът е вече много болен и има нужда от грижи. Не мога да го взема пак във фургона, страхувам се да не се случи нещо“, обясни Ерол.

    Докато пътуваме към болницата Ерол отново звъни. „Нещата се оправиха. Говорих с шефа на болницата д-р Гелов, ще го настани временно във Физиотерапията, шефът на Социални грижи пък обеща да му намери място в Старческия дом в Кенана. Там ще е добре, ще се грижат за него“.

    Минава ми през ума, че Ерол ни е използвал като медийна бухалка. „Ей сега ще дойдат журналистите“.

    Два месеца след случката го питам. Той се усмихва хитро. „Понякога човек няма друг избор“.

    Е, това е от редките случаи, когато човек няма как да възрази, че е бил използван.

    Бай Райчо вече е настанен в Старческия дом и постепенно свиква с хората там.

    Ерол разказва историята му.

    „Имаше къща на ул. „Тимок“, но изгоря преди повече от десетина години. Бай Райчо останал на улицата и се превърнал в бездомник. Спял по спирките някъде около една година. Има жена, но тя е психично болна и е в Дома в Пъстрогор. Има и брат, с който са люто скарани от години, бай Райчо дори подозира, че той му е запалил къщата след някаква схема за имотна измама. Има и четири деца, но те не искат да го видят. Но не ми е много удобно да го разпитвам за тези неща, така че не знам много за историята му“.

    „Една вечер в началото на зимата преди десетина години се връщам вкъщи с колата. На спирката до църквата „Св. Архангел“ виждам някаква тумба цигани, нещо става. Обиколих с колата и осветих с фаровете спирката. Тумбата се разпръсна. Спрях до спирката, а бай Райчо буквално влетя в колата. Викам: Какво става бе човек? А той: С бедняк и бездомник какво може да става?

    Циганите му задигнали пенсията и каквото имал за ядене.

    Така го прибрах във фургона. Сложихме му легло, мивка, печка, телевизор. Сутрин като отида на работа, викам на моите момчета: Купете нещо за закуска, питайте бай Райчо какво му се яде“.

    Така продължава десетина години.

    Иван, работник в автоморгата: „Работя тук от две години. Оттогава познавам и дядо Райчо. Гледаме го, купуваме му за ядене, цепим му дърва за печката. Обаче вече стана на бая години, налегнаха го и много болести. Не е за тука. Има нужда от грижи“.

    Навярно повечето от собствениците на стари автомобили в Хасково са влизали в автоморгата на Ерол, но повечето едва ли са забелязали сред изкривените тенекии и ръждясали железа неугледния фургон и неговия обитател бай Райчо. Включително пишещият тези редове не го е забелязал. Но той си е бил там  - дребен и незабележим сред тенекиите и треволяците.

    „Бай Райчо си падаше и по тънката част. Четеше обяви за запознанства във вестниците и ходеше из страната на срещи. София, Варна, Велико Търново. Една вечер се обади от жп гарата в Пловдив, та ходихме посред нощ да го прибираме“, разказва Ерол.

    „Беше пешеходец. Не знам колко му е пенсията, едва ли е повече от сто и няколко лева, но си я харчеше разумно. От този край на града отива пеша до Кауфланд, напазарува си храна и после обратно пеша. Често подминаваше автоморгата и се спираше чак в Болярово. Така върви – навел глава и забил поглед в земята. Като стигне бензиностанцията, се усеща, че ни е подминал, и хайде обратно“.  

    В днешния тежък, объркан и лицемерен свят е все по-трудно да разпознаеш добрите хора. Понякога ги откриваш на неочаквани места, като сред камарата ръждясали тенекии на автоморгата.

    Разпознават се по това, че някъде в ъгъла на душата им има по един фургон с отворена врата.

    Фургон за бездомници.

    Тодор Кръшков     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Но
      Новини
      7 -60
      09:55, 14 юни 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Па
      пак той
      50 -1
      10:36, 14 юни 2016
      Ерол е мъжко момче, за разлика от п*тьовците, дето работят при него. Но пък без тях, с тая добта душа, до сега да са го окрали до шушка.
      Потвърждавам за бай Райчо - и аз знам от няколко години.
    • 3
      Ха
      Хасковлийка
      51 -2
      14:54, 14 юни 2016
      Жив и здрав да си Ерол и ти Кръшков, че отразяваш такива благородни дела! Нагледахме се и наслушахме на лоши новини !
    • 4
      До
      до сълзи ме трогна
      45 0
      16:49, 14 юни 2016
      Е това е..Имаш ли сърце, имаш ли доброта в него, без значение християнин, мюсюлманин или марсианец - ти ще си ЧОВЕК! Прекрасно е, че има още хора като Ерол- защото този шибан свят се крепи все още на такива като него. Бог да му въздаде здраве и дълги години живот!
    • 5
      As
      asd123
      22 0
      17:27, 14 юни 2016
      Света се крепи да, но България не се щото ей така състраданието към другите / собствените ни липсва. Евала.
    • 6
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      7 -10
      20:19, 14 юни 2016
      Не е това истината...бай райчо през 1992 година си продаде къщата за 20000 хиляди лева,които ги профука за два месеца...продаде бащиният си имот в ущърб на брат си,който не видя лев от тая смешна сделка,защото по това време инфлацията беше 10:1 което ще рече,че лудия райчо си е продал къщата за 2000 лева на един хасковски тарикат...къщата изобщо не е горяла и в момента е собственост на мария бъчварова...
      • Bl
        Blizuk
        1 0
        15:23, 19 юни 2016
        Еи спициалист никои ништо не е продавал особено през 92ра МОШЕНИК! Имотната мафия в хасково начело с адвокат ПЕДЕВ изядоха и принудиха башта ми им прехвърли тази къшта, ясно ли ти е ?
    • 7
      Ma
      maia
      23 -1
      21:32, 14 юни 2016
      Този човек е помагал и помага не само на изпаднали в беда хора. Благодарение на него оцеляват и много изоставени и болни животни.
    • 8
      Бу
      Булгар-Булгар
      23 0
      23:03, 14 юни 2016
      Г-н Кръшков,

      Поздравления за положителната статия. Стига негативизъм, трябва да се показва и тази страна на ежедневието.
    • 9
      Че
      Чернев
      26 0
      07:56, 15 юни 2016
      Ерол е от малкото хора на този свят с голямо сърце.Помога на всеки колкото може и най важното никога не чака благодарности.Прави го защото така е възпитан .Истински Българин.Да се поучат политиците,че добрина се прави лесно и на човек му трябва малко,но по лесно се прави лошото,а то ни преследва от всякъде.Бъди здрав приятелю и не се променяй,а на тези които хулят-поздрави ,без тях не може все някой трябва и да плюе.Правят го защото са безсилни за нещо по добро.
    • 10
      D1
      D1
      7 0
      18:11, 16 юни 2016
      райчо си имаше хубава наследствена къща,която делеше с брат си,и я продаде като остави 2 дъщери и двама сина на улицата.а относно къщата даже му беше предложено да я даде на фирма за 2 апартамента и той отказа.така че изобщо не е за жалене-децата му сега са 1то в гърция другото е омъжено в махалата 3 тото в софия и четвъртото в чужбина.избягали от него...както и изостави и жена си в един гараж зимата и й отрязаха и 2 та крака-и децата му страдат сега без дом като него и все пак браво на ерол.ако е българин няма да помогне,само може да коментира и злобее в нета.
      • Bl
        Blizuk
        1 0
        15:30, 19 юни 2016
        Браво данка горе доло си прав мн жалко само за майка ми не е заслужила с нищо тази съдба
    Последни новини