От х:

Днес в x:

От сапуна до супата - палмовото масло е евтино и вездесъщо

Изображение 1 от 2

    През 2004 г. малазийската компания за производство на палмово масло IOI Group е сред основателите на Кръглата маса за устойчиво палмово масло (RSPO). Дванайсет години по-късно НПО-то отне сертификата за устойчивост на IOI Group с мотива, че компанията незаконно е изсякла тропически гори в Индонезия, а посевите ѝ създават опасност от пожари, пише агенция "Ройтерс". Жалбата срещу нея бе направена от датската организация за защита на околната среда Aidenvironment.

    IOI Group oтвърна със съдебен иск срещу Кръглата маса заради загубите, понесени от фирмата в Европа и Америка. Много от големите западни клиенти настояват за сертификат за устойчивост – сред тях Nestle, Unilever, Mars и Kellogg, които са се отказали от услугите на компанията.

    След международна критика както от купувачите, така и от екоактивисти, IOI Group оттегли иска и доброволно прие по-строгата система на сертификация, която Кръглата маса ще въведе до края на годината.

    Това е призив към всички индустрии да спрат унищожаването на горите, заяви Аниса Рахмауати от "Грийнпийс Индонезия". "Няма да има пазар за компании, които унищожават живота на хората и на планетата".

    Евтино и вездесъщо

    Палмовото масло е най-използваното и най-евтино ядивно масло в света – има го във всичко, от маргарина до сладките, от сапуна до супите. Добива се от плодовете на маслената палма, която расте в тропиците. Най-много плантации има в Малайзия и Индонезия.

    3.5 млн. хектара гори са били изсечени между 1990 г. и 2010 г., за да се освободи място за маслени палми в тези две държави и в Папуа – Нова Гвинея, показват данните на World Wildlife Fund (WWF).
    Най-лесно и най-бързо това се постига чрез пожари. Ежегодно стотици хиляди хектари пламват и вредят на околната среда, за да се осигури добивът на палмово масло. През 2013 г. замърсяването достигна рекордни нива в Сингапур и в Малайзия.

    Плантациите, разработвани в отдалечени тропически гори, станаха обект на критики през последните години – както от природозащитници, така и от клиентите им. "Грийнпийс" и други активисти започнаха акции срещу компаниите и разпространиха в интернет видеа за ефекта на пожарите върху околната среда.

    Отново през 2013 г. на годишното събрание на Кръглата маса бяха приети по-строги стандарти и контрол върху тях. Организацията направи и комисията си за жалби независима от производителите на масло – дотогава те доминираха самата институция, която разглеждаше сигнали срещу тях.

    Екологията и търсенето

    Търсенето на палмово масло расте – особено в Китай и Индия. Тези държави не държат на сертификатите за устойчивост на Кръглата маса и заедно осъществяват 30% от глобалния внос на масло.

    Производителите са недоволни от допълнителните разходи, в които им се налага да влизат заради екологичните стандарти и които не им носят по-висока цена. Близо половината сертифицирано масло се продава на обикновената цена, защото няма търсене за него.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини