От х:

Днес в x:

Ботьо Ботев: Митьо Очите е проблем №1 на Слънчев бряг

Стрелбата в Слънчев бряг, при която пострада соченият за силов бос Димитър Желязков – Митьо Очите, е третата ситуация, в която животът му е бил застрашен. Това стана ясно от думите на бившия директор на отдел "Убийства" в НС "Полиция" Ботьо Ботев в студиото на „Тази сутрин”.

Става дума за случай от самото начало на новия век или по-рано. Разследващите разбрали за изпратените в Несебър килъри почти инцидентно: „Случайно или не, работеше се по друго направление. Организира се така, че хората бяха зашифровано задържани. Те отнесоха вече присъди за незаконно оръжие”. На случая не е давана никаква гласност.

В публичното пространство името на Митьо Очите се появи през ноември 2001 г., когато при бомбен атентат загинаха жена му, брат й и техен бодигард.

„Наистина професионално подготвено, достойно за крими трилър -  и самата организация, и самото изпълнение. Изключително добра подготовка – кола бомба пред дома му, взривът беше много голямо количество. За втори път у се размина, защото човекът, който натисна копчето, го сбърка с един от излизащите”, разказа Ботев.

Той посочи, че след 4 месеца оперативна работа се е стигнало до осъдителни присъди за всички по веригата – от изпълнителите до поръчителя.

Защо се опитват да го убият?

През годините, Ботьо Ботев е имал множество срещи с Димитър Желязков. Описа го като „сложна натура”, която днес има влияние даже в общинските съвети: „Може да се водят разговори с него, до известна степен примитивен, но в основата си има една природна хитрост, която е в психиката му, в цялата му дейност. Той с времето се изгради действително като една от водещите фигури в Несебър”.

По думите на криминалиста, от години в морския град всички са се съобразявали с Очите, който се е наложил особено през първите години с помощта на бруталните си действия. „Има случаи тежки в Несебър, които така или иначе са организирани от неговите хора, а индиректно мога да кажа, че не е ставало без неговото съгласие – убийства, тежки, много по-тежки от това, което е в момента”, отбеляза Ботев.

Според него престрелката от сряда вечерта вероятно е предотвратила побой, при който не е ясно дали е нямало да има още повече жертви и ранени. Той беше категоричен, че Очите и десетките му гардове са отивали за наказателна акция.

МВР действа на сляпо

„След като Желязков представлява проблем №1 за комплекса (Слънчев бряг – б.р.) от дълго време, как си представяте Вие 30 човека да тръгнат около него да осъществяват едно наказание и измежду тези 30 човека да няма един, който да подаде предварително информация?”, запита Ботев.

По думите му хора като Очите са изключително трудно предвидими, ако полицията не разполага с надеждни информатори.

Ботьо Ботев специално похвали разследващите в Бургас за това, че в рамките на 30 часа са свършили изключително много работа и вече има много хора в ареста. Според него самият случай ще бъде лесен за решаване, като основното затруднение ще е да се установи кой е причинил смъртта на един от гардовете на очите при стрелбата.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини