От х:

Днес в x:

Превозвачите искат нова формулировка за това що е обществен транспорт

Браншовиците от автобусния превозвачески сектор искат драстични промени в Закона за автомобилните превози. Те са внесли пакет от мерки и според тях само ако те станат действащи в закона би могло да се реагира за ограничаването на сивия сектор. Една от промените, за които се настояват е за промяна на понятието „обществен транспорт“, коментира собственикът на една от най-големите компании за автобусен превоз в Хасково, който е и в УС на Националния съюз на овтомобилните превозвачи в България Себахтин Исмаил.

Превозвачите предлагат вместо досегашната формулировка, че обществен превоз е онзи, който се извършва срещу заплащане за автомобилен превоз, да се запише „онзи, който се извършва регулярно и повтаряемо или срещу заплащане“. Само така ще могат да се хванат онези превозвачи, които са нелоялни към бранша и работят абсолютно нелегално“, коментира Исмаил по повод прeдложените вчера от правителството промени в Закона за автомобилните превози.

Едно от новите предложение на транспортния министър Ивайло Московски, одобрени от колегите му в МС, е въвеждането на т.нар. интелигентни тахографи за контрол на камионите и автобусите. Чрез тях регистрацията на местоположението на камионите и автобусите ще става автоматично. Така проверките за спазване на времето за управление и почивка на водачите ще станат по-ефективни, смята транспортния министър. Ще се избегне субективният фактор. През глобалната сателитна система и мрежа ще се правят проверки за видовете, броя на спиранията и почивките на водачите на тежкотоварни превозни средства, дали се спазват по наредби и по закон, както на територията на страната, така и на територията на общността. Според Исмаил това няма да е проблем за бранша като разход, защото така или иначе всички автобуси, произведени след 2006 година са с подобни модерни тахографи.

За другата предвиждана промяна, според която един и същи превозвач да има право да притежава или само лиценз на Еврпейската общност, или само лиценз за превоз на територията на страната, а не както е сега -превозвачът може да разполага едновременно и с двата вида  лиценз, което прави неефективно отнемането на единия от двата лиценза при нарушение, Себахтин Исмаил смята, че от това няма да има никакъв ефект. " Тази промяна е безсмислена, защото няма никакъв проблем превозвач, с отнет лиценз за Общността, например, да се договори с колеги от друга фирма и да си извади от там." За него са безпочвено и друго намерение за промяна-инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” да  имат правомощия да изискват сведения освен от водача, така и от пътниците в автомобилите. Според експертите така ще могат да се доказват на т. нар. нерегламентирани превози на пътници, при които водачи превозват пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус. Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане. "Те винаги могат да се уговорят предварително, ако бъдат разпитани да казват, че са приятели или пък нещо друго, което инспекторите няма как да докажат. Според нас тази точка един път за винаги ще се реши именно с промяна на понятието обществен превоз. Освен това не е необходимо непрекъснато да се правят промени в Закона, важното е да има стриктен контрол за спазването му", категоричен е Себахтин Исмаил.

 Мая Манолова



 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини