От х:

Днес в x:

Затлъстяване, диабет, метаболитен синдром - причината е чревната микрофлора

Затлъстяването, инсулинова резистентност и метаболитния синдром са свързани с промени в чревната микрофлора.

Връзката между бактериите в стомашно-чревния тракт и симптомите на метаболитния синдром е известна отдавна. Но механизмите, по които се стига до заболяването остават неизвестни. За да изучат точно процеса, учени от университета Йейл провели експеримнти с мишки. Публикация за изследването има в Nature.

Едната група животни получавали грана с високо съдържание на мазнини, другата - с нормална храна. Учените замерили скоростта на метаболизма на ацетата, солите на пропионовата киселина и бутирата в организмите на мишките от двете групи. Резултатите показали, че концентрацията на ацетат е по-голяма при мишките на мазна диета, отколкото в контролната група.

След това учените извършили редица процедури - промили със солеви разтвор червата, отстранили част от дебелото черво, дали различни антибиотици на мишките и т.н. Всяка от процедурите въздействала на микрофлората в стомашно-чревния тракт. В резултат ацетатътпри мишките намалял със 75-90 процента. Това доказало, че именно бактриите са причина за високото съдържание на ацетат.

Увеличеното производството на ацетат от променената чревна микрофлора води до активиране на парасимпатиковата нервна система. Това от своя страна, стимулира повишена глюкозо-стимулирана секреция на инсулин, повишена секреция на грелин, хиперфагия, затлъстяване и свързаните с тях усложнения.

Метаболитният синдром е заболяване, което се характериза с увеличаване на масната тъкан, понижаване на чувствителността на тъканите към инсулин, повишено артериално налягане и нарушаване на въглеродната и липидната обмяна.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Вивиан
    0 0
    18:09, 21 май 2018
    Има ли изход от метаболитния синдром?
Последни новини