От х:

Днес в x:

Над 1000 българи чакат за трансплантация на нов орган

Общо 1066 българи са вписани в листата на чакащите за нов орган. Това сочи последната статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Най-много са хората, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация на бъбрек – 970 души. В очакване на здрав черен дроб са 44 пациенти, а за сърце – 26.

С надежда за нов бял дроб живеят 17 души. Други 8 се имат нужда от панкреас, а един човек – от тънко черво. В същото време, според регистъра на ИАТ, лицата, които приживе са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки, са 2 779.

Донорството на органи у нас продължава да е проблем заради редица предразсъдъци, най-вече от религиозен характер.

Тазгодишните данни сочат, че през първите 5 месеца на 2016 г. са извършени едва 14 бъбречни трансплантации, 3 сърдечни и 6 чернодробни трансплантации. Живоспасяващи операции по присаждане на бял дроб досега не са проведени.

По линия на Евротрансплант, шанс за нов живот е получил само един пациент.

Припомняме, че през 2014 г. Изпълнителната агенция по трансплантация подписа споразумение с Евротрансплант, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране, с цел страната ни да бъде подпомогната и в подобряването на организацията на трансплантациите, а българските пациенти вече ще имат по-широк достъп до трансплантации, които не се правят у нас.

Надеждата е, че с това ще се увеличи и вероятността за намиране на подходящ орган при спешна ситуация.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Dr
    Dr Michael
    0 0
    05:18, 2 ное 2019
    Искате ли да продадете бъбрека си? Търсите ли възможност да продадете бъбрека си за пари поради финансов колапс и не знаете какво да правите, свържете се с нас днес и ние ще ви предложим 700 000 долара за бъбреците. Казвам се доктор Майкъл Ричард, аз съм нефролог в болницата Сейнт Майкъл. Нашата клиника е специализирана в трансплантация на бъбреци / хирургия и други лечения на органи, ние също се справяме с покупката и трансплантацията на бъбреци с жив и здрав донор. Намираме се в Индия и други страни. Ако се интересувате от продажбата на бъбрека си, не се колебайте да се свържете с нас по имейл: michaelrichard1711@gmail.com Моля, обърнете внимание: Интернет е корумпиран, не означава, че всички са корумпирани

    очакваме вашата поща

    искрено Ваш

    Д-р Майкъл Ричард
Последни новини