От х:

Днес в x:

В САЩ „отглеждат“ човешки органи в прасета

Отглеждането на свине за човешки органи започват учени и лекари от САЩ. Очаква се, че това ще реши проблема с недостига на органи за трансплантации, надяват се учени от Калифорнийския университет.

Като подходящи животни за отглеждане на човешки органи за трансплантация се смятат точно прасетата, поради високата им близост с човешкия организъм. За тези органи ще се използват човешки стволови клетки, съобщава ВВС.

Тази група животни е известна в научния свят като „химери“. „Химера" в биологията се нарича организъм, който се състои от генетично различни клетки. Една от най-известните химери е създаден изкуствено хибрид между овца и коза, получен през 80-те. Съществото има различен тип козина в различни участъци от кожата, според това дали съдържат клетки на овца или на коза.

Създаване на химерични ембриони протичза в два етапа. Първо се случва техниката, известна като редактиране на гена CRISPR. Това се използва за премахване на ДНК от новопоявилия се ембрион, което позволява по-бързия и качествен растеж на съответния орган.

След това човешки индуцирани плурипотентни (IPS) стволови клетки се инжектират в ембриона. IPS-клетките са получени от клетки на възрастни животни и задачата на учените е стволовите клетки да могат да възпроизвеждат всеки един орган в тялото така, че той да функционира правилно и в човешкото тяло.

Според професора от Катедрата по неврохирургия от университета в Минесота Уолтър Лау (Walter Low), свинете са иделния „биологичен инкубатор“ за отглеждане на човешки органи. Като начало учените са се фокусирали върху отглеждането на панкреаси, но са убедени, че техниката ще проработи и при растежа на сърце, черен дроб, бъбреци, бели дробове и роговица.

Изследователите са притеснени обаче, че тези клетки ще могат да мигрират към мозъка на прасето и да го направят „по-човешки“. Тази особеност тепърва ще се разследва.

Според специалисти, това може да бъде от голяма полза за хората, които се нуждаят от трансплантация. Сега лекарите са изправени пред две основни пречки. Първо, това е липсата на донорски органи. Този проблем е особено важен за тези, които имат нужда от сърце, бъбрек или черен дроб. Втората трудност е свързана с ниското качество на органите. Една от причините за това явление е застаряването на населението, което е характерна тенденция за развитите страни.

Бариери пред трансплантациите се оказва, че поставя и законодателството. Дори ако човек декларира, че разрешава да се използват органите му след смъртта, неговите роднини могат да го забранят.

Позицията на някои религиозни организации също може да се окаже пречка пред отглеждането на животни-химери, но вероятно това не би могло да спре процеса.

Природозащитници като Питър Стивънсън от Compassion in World Farming посочват, тази практика е нов източник на страданията за животните. По неговите думи на първо място хората трябва да бъдат по-състрадателни и да се научат да даряват своите органи след смъртта си.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини