От х:

Днес в x:

Трима високопоставени във ФИФА източили £55 млн. със съмнителни договори

Трима бивши високопоставени служители на FIFA, включително бившия президент Сеп Блатер, са полагали "координирани усилия, за да се обогатят", което е струвало на организацията 55 милиона британски лири през последните пет години.

Адвокати, които провеждат вътрешно разследване на злоупотребите във футболната федерация, обявиха, че бившият президент Блатер, бившият генерален секретар Жером Валке и бившият финансов директор Маркус Катнер са получили сумите под формата на награди и компенсации от 2011 до 2015 г.

След прегледа на милиони документи адвокатите от Quinn Emanuel са установили, че тримата са се възползвали от съмнителни договори, които са облагодетелствали Блатер, Валке и Катнер, и които са били променяни многократно, понякога по няколко пъти в един и същи ден. Някои от тях нарушават закони на Швейцария - например чрез клаузи, които гарантират изплащане в пълен размер за целия срок на договора, дори и в случай на уволнение, плюс покриване на съдебни разноски.

"Доказателствата разкриват координирани усилия от тримата бивши високопоставени официални представители на ФИФА да се обогатят чрез годишни увеличения на заплатите, бонуси за Световната купа и други стимули", каза Бил Бърк, партньор в международната адвокатска кантора Quinn Emanuel.

От ФИФА са дали информацията на адвокатските кантори от Швейцария и САЩ, които също разследват обстоятелствата около избора на домакин за Световната купа през 2018 и 2022 г.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино, който беше избран през февруари, съдейства напълно на разследването.

Катнер беше уволнен от ФИФА на 23 май. Валке и Катнер имаха дългосрочни договори, подновени дни преди президенските избори през 2011 година, когато Блатер водеше битка за поста с Мохамед бин Хаман.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини