От х:

Днес в x:

Скоро ще има интернет връзка и от космоса

Американската аеро-космическа агенция NASA и Google обединяват усилията си за създаването на технология за интернет достъп и от космоса, съобщават редица онлайн информационни източници.

Двете организации са започнали съвместна разработка на "стандартизиран космически Интернет", който евентуално да замени еднократното радио оборудване (one-times radio equipment), което се използва още от 1970 г. насам.

Проектът, кръстен "Междупланетен интернет", ще бъде тестван за пръв път още през следващата година на борда на Международната космическа станция.

Ако изпитанията се окажат успешни, то скоро след това астронавтите ще могат да общуват със земята по съвременния и вече обичаен за всички ни начин.

В интервю пред сайта Technology Review, вицепрезидентът на Google, Винт Сърф, разкрива и по-дългосрочната цел на проекта - разработката на общоприети стандарти за връзка при евентуални междупланетни полети.

По неговите думи, преди всичко трябва да се решат два съществени проблема на космическите комуникации.

Първият е неизбежното забавяне на сигнала заради огромните разстояния (например когато Марс и Земята са в най-близките позиции една до друга сигналът пътува между тях цели 3,5 мин. - в едната посока).

Другият е въртенето на планетите, което ще изисква от приемо-предавателното оборудване постоянна автоматична настройка - още нещо, което също ще трябва да се разработва тепърва, предаде PCworld.bg.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини